Nu slopar hockeyn övergångssummor

Beslut i går - det kritiserade systemet avskaffas: Vi har lyssnat på spelarna

HOCKEY

Det är slut med övergångssummor i svensk hockey.

I går, på ett extra styrelsemöte, tog Svenska Ishockeyförbundet, beslutet att förändra det allt kraftigare kritiserade övergångssystemet.

- Från 1 februari 2005 blir det nya regler, säger Michael Englund, generalsekreterare i Svenska Ishockeyförbundet.

Michael Englund.

Det har pågått påstötningar under en lång tid om de så kallade utbildningsersättningarna eller övergångssummorna inom svensk hockey.

Fram till i dag har det kostat upp till 700 000 kronor att värva en elitseriespelare.

För många spelare har prislappen inneburit att de tvingats utomlands för att fortsätta att kunna livnära sig på hockey.

Svenska ishockeyförbundet har försvarat övergångssummorna med att de små klubbarna måste ersättas när de utbildar spelare som sedan väljer storklubbar.

Får söka pengar ur pott

I går kväll träffades styrelsen för Svenska Ishockeyförbundet. Även Michael Englund, generalsekreterare på ishockeyförbundet, deltog i extramötet.

Där beslöts att ta bort de befintliga övergångssummorna. Fram till 1 februari blir det en kompromiss. Övergångssummorna blir kvar - men maxbeloppet för en elitseriespelare blir enligt ett förslag 200 000 kronor.

Därefter försvinner övergångssummorna och ett nytt system tas i bruk där klubbarna i elitserien och allsvenskan lägger pengar i en pott. Klubbarna får därefter söka pengar ur potten vid säsongen slut som ska kompensera klubbens spelarförluster.

- Vi har lyssnat på Hockeysverige och spelarfacket. Nu ska jag och Hans Nyberg i Svenska Hockeyligan diskutera med spelarfacket Sico och komma fram till detaljerna i ett nytt system ska se ut, säger Englund.

Elitklubbarna stämdes

De två sista veckorna har Svenska Ishockeyförbundet drabbats av två arbetsamma attacker mot övergångssummorna.

Först stämde advokat Johan Strömberg samtliga elitserieklubbar. Slutade de inte med övergångssummor skulle han stämma klubbarna på miljontals kronor.

Därefter har Sico, hockeyspelarnas fackorganisation, skickat ett brev till Riksidrottsförbundet med framtidsförhoppningen om en fri arbetsmarknad för spelarna, det vill säga inga övergångssummor.

- Vi har ett förslag på nytt system från 1 februari. Klubbarna i elitserien och allsvenskan ska lägga 400 000 kronor respektive 50 000 kronor i en pott. Därifrån får klubbarna söka pengar och ersättas vid spelarövergångar. Då slipper spelarna att ha en personlig prislapp på sig och det verkar sunt, säger Michael Englund.

Så ser det nya för- slaget ut

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM