Lundqvist ett självklart val

Det är bland forwards en förstärkning krävs

HOCKEY

Tre Kronors seger över Finland i Globen gav två klara besked:

1. Försvaret håller världsklass.

2. Henrik Lundqvist måste vara given som förstemålvakt i VM.

Men ska det bli guld i Tjeckien krävs det att laget kryddas med ett par NHL-forwards.

Foto: MAGNUS WENNMAN
TRE KRONORS FÖRSTEMÅLVAKT Iallafall om Sportbladets Patrik Thornéus får välja. I går var "Henke" bäst på isen mot Finland - trots att han är matchotränad.

Som vanligt i VM-tider riktas inte blickarna mot spelarna som redan är på plats - utan mot spelarna, som finns i NHL.

Jag antar att Ulf Dahlén, som proffsansvarig, tar vägen förbi tv:n varje morgon på väg till toaletten.

Hur konstigt det än låter är det i Nordamerika VM avgörs.

På backsidan är jag inte orolig. Niclas Hävelid, Dick Tärnström och Daniel Tjärnqvist har redan anslutit och dessa tre herrar tillsammans med killar som Thomas Rhodin och Per Hållberg gör försvaret bombsäkert.

Som i går.

New York Islanders är på väg att åka ur Stanley Cup-slutspelet och då kan Kenny Jönsson bli aktuell. Det samma gäller Mattias Öhlund i Vancouver, men som sagt: någon ytterligare backförstärkning är inte nödvändig.

NHL-forwards sökes

Inte som det ser ut just nu.

Framåt skulle vi behöva ett par NHL-spelare till och jag antar att landslagsledningen följer matchserien mellan Toronto och Ottawa med spänning.

Och vad händer med svensklaget Vancouver?

Lagkaptenen Markus Näslund kan bli ledig redan på lördag, men jag misstänker att han tackar nej till VM. Däremot kommer säkert bröderna Sedin om förbundsledningen kallar och det vore tjänstefel att inte ringa tvillingarna om de kommer loss.

Mats Sundin är skadad och det skulle förvåna mig mycket om han dyker upp i Tjeckien. Ottawas Daniel Alfredsson är ett troligare namn om laget får respass i första omgången av Toronto, men hur motiverad är han att spela VM när World Cup avgörs i höst?

Andreas tillgänglig?

Tillåt mig tvivla.

Nashville lär inte besegra Detroit och då blir Andreas Johansson tillgänglig. Vad jag förstått vill han spela VM och det blir en klar förstärkning i så fall.

På målvaktssidan är det bara att glömma Tommy Salo, som spelar i ett för bra lag. Mikael Tellqvist och Johan Hedberg, då? Kanske, men jag tror inte någon av dem behövs.

Inte när vi har Henrik Lundqvist.

Okej, Stefan Liv är i kanonform och att hålla nollan fyra gånger i en SM-final är en mindre bragd. Men skulle jag få välja hade jag satsat på "Henke" som förstemålvakt i Tjeckien.

I går var han bäst på isen.

Frölunda-målvakten sprider lugn omkring sig och gör inga misstag. Han suger upp puckarna som en tvättsvamp suger upp vatten och då ska man komma ihåg att han är lite matchotränad.

Han lär bara bli bättre framöver.

HV-målvakten Stefan Liv blir en bra backup och Luleås Daniel Henriksson får följa VM från läktaren som tredjemålvakt.

Tjeckien lär få bära favoritskapet på hemmaplan. Laget har lyckats få stjärnor som Jaromir Jagr, Martin Straka och Roman Cechmanek att ställa upp och i går vann laget med 5-1 borta mot Ryssland.

Respekt.

Sportbladet tar tempen på de VM-aktuella spelarna – vilka får åka?

Längre ned på sidan: Sportbladet tar tempen på de VM-aktuella spelarna – vilka får åka?