Finland försökte göra självmål

”Vi skulle gjort likadant”

HOCKEY

HELSINGFORS

I slutet av matchen försökte Finland göra självmål.

Allt för att slippa börja förlängningen med en man mindre på isen.

- Lite sjukt, men vi snackade om det innan och hade gjort sammas sak, säger förbundskapten Ulf Dahlén efter förlusten, 0-5, i Euro Hockey Tour-finalen.

Foto: Foto: SCANPIX
I RÄTT KASSE Finländarna jublar efter 1-0, och fler mål skulle det bli. Men när laget försökte göra självmål i slutet stoppades de av Sverige.

Finland vann matchen med 4-0, men för att avgöra finalen i Euro Hockey Tour krävdes sudden death, eftersom Tre Kronor vann den första finalmatchen i Stockholm i fredags.

I slutet av tredje perioden fick Finland Niklas Hagman utvisad och för att slippa börja förlängningen med en man mindre på isen försökte laget göra självmål och på det sättet bli fulltaligt inför avgörandet.

Det gick inte.

Tre Kronor var beredda.

- Vi försökte hålla pucken inom laget och inte låta Finland få chansen att göra självmål, säger Ulf Dahlén.

Tog ut målvakten

Finland tog ut målvakten Mika Noronen - som finske förbundskaptenen Raimo Summanen ville skulle få hålla nollan - och satte in Jussi Markkanen, som ställde sig vid sidan av buren.

Allt för att underlätta det finska självmålsförsöket.

Men kuppen misslyckades.

- Skulle vi ha hamnat i samma situation hade vi gjort likadant. Det pratade vi om innan. Lite knepigt var det att vi skulle försöka skydda deras mål, säger Ulf Dahlén och skrattar.

Det var farsartat.

- Man måste ändra reglerna. Så här kan det inte få fortsätta. Det är jävligt märkligt att ett självmål ska underlätta, säger Hardy Nilsson upprört.

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM