Sökes: En svensk som kan göra mål

Patrik Thornéus: Tre Kronor behöver hjälp från Nordamerika - mycket hjälp

HOCKEY

HELSINGFORS

Tre Kronor lyckades bara med en enda sak i Helsingfors:

Att hindra Finland från att göra självmål.

I övrigt saknade laget allt - precis allt - och mest av allt saknade jag Jonas Höglund.

Det sista trodde jag aldrig jag skulle skriva.

Foto: AFP LEHTIKUVA
Mållöst Finlands målvakt fick hålla nollan mot Sverige, varken Niklas Nordgren eller någon annan svensk lyckades få in pucken bakom Mika Noronen i går.

0-5 mot Finland i Hartwall Arena.

Den enda som förmodligen stärkte sina VM-aktier i går var Frölunda-målvakten Henrik Lundqvist, som inte fick chansen att göra bort sig på isen.

Han satt nämligen i båset.

En match återstår innan VM i Tjeckien och jag avundas absolut inte förbundskapten Hardy Nilsson, som måste börja gallra i truppen redan på onsdag.

Vilka ska bort?

Som det såg ut mot Finland i går kan han sätta sig ner i vardagsrumssoffan med en avslagen öl i handen, blunda och peka på listan över spelare.

Speciellt gäller det forwards.

Vem fingret sedan hamnar på spelar mindre roll.

Bättre i fredags

Okej, i fredags när Sverige vann med 3-1 i Stockholm såg det bättre ut, men det som oroar mig och säkert också förbundskapten Hardy Nilsson är att spelare som Jörgen Jönsson, Johan Davidsson, Niklas Andersson och Magnus Kahnberg - den tänkta stommen i VM-laget - inte alls stått att känna igen i matcherna mot Finland.

Poängkungen Magnus Kahnberg är en gåta. Från att ha dominerat hela vintern i elitserien ser han numera ut som om han gått vilse och saknar både karta och kompass.

Bänkades i går i tredje perioden och ersattes av Timrås Niklas Nordgren, som i sin tur ersatte ljumskskadade Jonas Höglund.

Tre Kronor har inte råd att avvara en målskytt som Magnus Kahnberg om laget ska vara med och slåss om VM-guldet i Tjeckien.

Det är nämligen framåt det brister.

Jag antar att Hardy Nilsson och assisterande förbundskaptenen Ulf Dahlén ber en bön varje kväll när de går och lägger sig och inte knäpper upp händerna förrän nästa morgon när de knappar in text-tv.

Johansson tillgänglig

Tre Kronor behöver nämligen hjälp från Nordamerika. Det står helt klart.

Nashvilles Andreas Johansson är tillgänglig och han vill spela VM.

Det vore tjänstefel att inte ta med honom i VM-truppen. Konstigt nog hade ingen från landslagsledningen ringt honom i går kväll och jag undrar varför?

Är han inte aktuell?

Om han är det tycker jag det är lite märkligt att förbundsledningen inte försöker få hem honom redan till landskampen mot Ryssland på onsdag. Samträning är oerhört viktigt.

Kenny Jönsson är också ledig, men på backsidan ser det bättre ut. Kennys klubbkompis Mattias Weinhandl är däremot intressant.

Han är en poänggörare och dessutom högerskytt - en bristvara i dagens Tre Kronor.

Sedan finns Jonas Höglund.

Han är en naturlig målskytt och en kille som kan luckra upp ett försvar med sin kraft och vilja. Det är bara att hoppas att hans ljumskar blir bättre och att vi får se honom i Tjeckien.

Trodde aldrig jag skulle sakna honom efter hans usla insats i VM:s gruppspel i fjol, men det gör jag nu.

Mycket.

Patrik Thornéus