Nylander och Axelsson klara för VM

– men Vancouver- spelarna tackade nej

HOCKEY

STOCKHOLM (TT)

Michael Nylander och Per-Johan Axelsson har lämnat klartecken.

Nu väntar Tre Kronors landslagsledning på Daniel Alfredsson.

– Jag har pratat med Ottawas general manager, och han har inget emot att Alfredsson åker till VM, säger assisterande förbundskaptenen Ulf Dahlén.

Bostons Michael Nylander och Per-Johan Axelsson spelar VM för Tre Kronor.

Med två dygn kvar till lördagens VM-premiär mot Danmark presenterade Tre Kronor den trupp som på torsdagen flögs ner till Tjeckien för ishockeyns världsmästerskap.

Det var en stor trupp, med många namn. Till det fanns en särskild anledning.

– Vi kände att vi vill vara garderade mot skador och sjukdomar, till exempel om vi skulle drabbas av magsjuka eller något liknande, sade Dahlén innan han satte sig på planet ner mot Ostrava.

Jämfört med onsdagskvällens genrep mot Ryssland (2–0) saknades bara ett namn, Luleås Jonas Rönnqvist som fick lämna truppen före avresan.

I övrigt fanns fem nytillskott från Nordamerika.

Från Boston ansluter Michael Nylander och Per-Johan Axelsson, från St Louis kommer förre Frölundabacken Christian Bäckman, från Nashville reser forwarden Andreas Johansson och från Dallas farmarlag Utah ansluter förre djurgårdaren Mathias Tjärnqvist.

Ansluter senare

Bäckman, Johansson och Tjärnqvist anslöt till laget redan under torsdagen. Däremot kommer Nylander och Axelsson, de senaste som tackat ja, först till helgen.

– De spelar nog inte i matchen mot Danmark på lördag, men kanske mot Japan på söndag, säger Ulf Dahlén.

När det gäller Ottawas lagkapten Daniel Alfredsson väntar den svenska lagledningen fortfarande på ett besked. Natten till onsdagen slogs Senators ut av Toronto i slutspelet, och Tre Kronors förbundskaptener har inte velat sätta press på Alfredsson med krav om ett snabbt svar.

Till tidningen Ottawa Citizen har svensken sagt att han är tveksam till om det blir VM-spel den här våren.

– Vi vill inte ligga på för hårt, men vi hoppas givetvis att han kommer, säger Ulf Dahlén.

Ingen från Vancouver

Några som inte kommer till VM är Vancouvers svenskkoloni. Sedan tidigare är Markus Näslund och Mattias Öhlund armbågsskadade och Daniel Sedin magmuskelskadad. Nu har även Henrik Sedin sagt nej och hänvisat till en ljumskskada.

Vancouvers reservmålvakt Johan Hedberg är inte aktuell.

– Vi bedömde att vi redan hade tre bra målvakter i truppen, säger Dahlén.

Här är hela truppen

Lagen i ishockey-VM

TT