Alfredsson i natt: Jag åker till VM för att ta guld

1 av 2 | Foto: LASSE ALLARD
STJÄRNGLANS I TRE KRONOR Ottawas lagkapten Daniel Alfredsson kommer att få allt ljus på sig i VM - som Tre Kronors enda riktiga superstar.
HOCKEY

OSTRAVA

Michael Nylander, Per-Johan Axelsson och Andreas Johansson förstärker Tre Kronor.

Och sent i går kväll blev det klart att även Ottawas lagkapten Daniel Alfredsson, 31, ansluter.

- Direkt när vi åkte ur var jag väldigt tveksam, men jag har hittat motivationen igen. Jag vill vinna VM-guld, säger han till Sportbladet.

Daniel Alfredssons Ottawa Senators är utslaget ur Stanley Cup.

Toronto blev för svårt - igen.

För "Alfie" var det ett hårt slag. I vintras gick Ottawas svenske lagkapten ut tufft i media och sa att laget skulle vinna Stanley Cup.

"Vi var bättre..."

Ett uttalande som väckte stor uppmärksamhet i Nord-amerika.

- Ja, vad ska man säga? Vi spelade bra, men vi räckte inte ända fram. Tycker vi var det bättre laget. Tyvärr är inte idrott alltid rättvist, säger Alfredsson.

Ottawa hade spelet - och sett till skottstatistiken var laget överlägset - men det var Toronto som tillslut vann "slaget om Ontario" med 4-3 i matcher.

Trots att Mats Sundin saknades i de tre sista matcherna.

Daniel Alfredsson får äta upp sitt kaxiga utspel i dag.

- Vi hade problem med effektiviteten. Samtidigt måste man komma ihåg att Ed Belfour (Torontos målvakt) spelade fantastiskt bra. Små detaljer avgör sådana här matchserier, säger "Alfie".

Han har hunnit sörja en del av förlusten och kan blicka framåt.

Mot VM.

- Klart att det fortfarande är jobbigt. Men människor har kommit fram till mig och sagt att de tycker att vi gjort en bra säsong. Det känns i alla fall lite skönt, säger Daniel Alfredsson.

Tvekade först

När Tre Kronors förbundskapten Ulf Dahlén först hörde av sig var han tveksam.

- Jag var bara så less och fruktansvärt besviken. Min kropp kändes fräsch, men VM hängde på om jag kunde hitta motivationen igen, säger Alfredsson.

Den hittade han,

- Med lite distans till allt kunde jag tänka klart och då kändes VM jäkligt intressant. Jag ser det som en utmaning att komma till Tjeckien och slåss om ett mästerskap.

- Jag vill vinna guld!

I går kväll försökte ledningen i Tre Kronor pussla ihop resorna för de svenska NHL-proffsen. Det troliga är att Daniel Alfredsson anländer till Ostrava på måndag och att han är med i Sveriges tredje gruppspelsmatch mot Ryssland på tisdag.

Då väntas också Boston-spelarna Per-Johan Axelsson och Michael Nylander ansluta till truppen.

- På söndag åker jag från Ottawa. Mer vet jag inte just nu, säger Alfredsson.

Tre Kronors enda superstar i VM-festen.

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM