VM - sedan New York Rangers för Henrik Lundqvist

”Förhandlingar pågår - hoppas det blir klart snart”

1 av 3
LYCKAD VM-PREMIÄR Okej, Henrik Lundqvist släppte in en puck mot Danmark i går, men den pucken styrdes via Niclas Hävelids klubba i mål. I övrigt var det en säker VM-premiär för Sveriges bäste målvakt. I dag väntar Japan.
HOCKEY

OSTRAVA

Landslagsmålvakten Henrik Lundqvist blir proffs i New York Rangers.

- Förhandlingar pågår och jag hoppas att allt blir klart efter VM, säger han till Sportbladet.

Förre AIK-målvakten Tim Thomas kan bli ersättaren i Frölunda.

Henrik Lundqvist har länge varit elitseriens bäste målvakt och nu har han även tagit över rollen som förstemålvakt i Tre Kronor.

Under träningsmatcherna har han varit lysande och i går mot Danmark i tjeckiska Ostrava - i sin riktiga VM-debut - var han säkerheten själv mellan stolparna.

Bara ett skitmål tvingades han släppa in.

- Ren otur. Pucken tog på Niclas (Hävelid) klubba och ändrade riktning. Jag hann inte med, helt enkelt, säger Henrik Lundqvist till Sportbladet.

Sedan var det stopp.

Lockout eller inte?

Danmark hade ett stolpskott, men i övrigt stod Henrik Lundqvist i vägen för allt och hade full kontroll på händelserna på isen.

- Jag hade svårt att komma in i matchen, men i andra kändes det bättre och i tredje gick det riktigt bra, säger han.

Nästa säsong är Henrik Lundqvist - av allt att döma - förlorad för svensk ishockey. New York Rangers vill skriva kontrakt med 22-åringen.

- Det är klart att jag vill åka över och det pågår förhandlingar mellan klubben och min agent. Jag hoppas att allt blir klart efter VM, säger Henrik Lundqvist.

- Men det är ju lite struligt, eftersom man inte vet om det blir lockout eller inte.

Blir det inget spel nästa säsong - och Henrik Lundqvist skriver på för Rangers - tvingas han spela i klubbens farmarlag Hartford.

Ledare till USA

Ett faktum han är medveten om.

- Samtidigt vet jag om att jag måste göra ett eller två år där innan jag är färdig för NHL. Så fungerar det. Men jag vill ta chansen, säger Henrik Lundqvist.

Han har fortfarande inte fått något kontraktsförslag, men Rangers har uttryckligen sagt att klubben är beredd att plocka över honom i höst.

- Innan man har något anbud att tacka ja till är ju ingenting klart. Men jag hoppas att allt löser sig efter VM. För mig är det ju lugnt, men Frölunda måste få ett besked.

Frölundas klubbdirektör Mats Ahdrian och utvecklingsansvarige Christer Kellgren är just nu på blixtvisit i Nordamerika. Direkt efter Tre Kronors träningsmatch mot Ryssland - i onsdags - åkte de över.

Målet är - enligt uppgifter till Sportbladet - att knyta till sig förre AIK-målvakten Tim Thomas.

- Säger du det? Hm, jag har väl också hört samma sak. Hur det har gått med honom vet jag inte, säger Henrik Lundqvist.

Amerikanen Tim Thomas spelade i elitserien säsongen säsongen 2000/01 och gjorde succé. Efter det flyttade han till finska Oulun Kärpät innan han förra säsongen fick chansen i NHL-laget Boston Bruins.

Men den mesta tiden har han tillbringat i klubbens farmarlag Providence Bruins.

Sportbladet sökte i går Mats Ahdrian och Christer Kellgren för en kommentar - utan att lyckas.

Men klubbledningen planerar för Frölundas framtid.

En framtid utan målvakten Henrik Lundqvist.

Patrik Thornéus