”Pinsamt att se Japan”

Tre Kronors lagkapten: Det var inte ishockey, hoppas jag slipper möta dem igen

1 av 3
JAPANER, JAPANER, JAPANER... Tre Kronor vann med 5-1 mot Japan och det var bara ett lag som försökte spela konstruktiv ishockey. Japan försökte bara hålla nere siffrorna.
HOCKEY

OSTRAVA

Tre Kronors lagkapten Jörgen Jönsson var förbannad efteråt.

På motståndet Japan.

- Jag hoppas att jag aldrig mer behöver möta det här laget. Matchen var som en sämre träning, säger han.

Nej, något underhållningsvärde var det knappast tal om i Cez Arena i Ostrava. Tre Kronor gjorde sin plikt och vann med 5-1, men Sveriges insats hamnade inte i fokus efteråt.

Allt handlade om Japan.

- Jag har aldrig mött ett sämre lag och personligen har jag aldrig gjort en sämre match. Tycker att det var en bra sammanfattning av den här dagen, säger Jörgen Jönsson med ett snett leende.

- Japan var fruktansvärt dåligt, tillägger han.

Japan tog ledningen - efter en slarvig retur av målvakten Stefan Liv, som ersatte Henrik Lundqvist - men sedan var laget knappt i anfallszon under sextio minuter. Tre Kronor ägde pucken och snurrade runt med förvirrade japaner, som bara slog ifrån sig och bildade köttmur framför den egna kassen.

"Det var en tråkig match"

- Det här var inte ishockey. Inte som jag ser det. Japan var inte ens intresserat av att försöka göra någonting konstruktivt framåt. Det var pinsamt att se, säger Jörgen Jönsson.

Och får medhåll av Daniel Alfredsson:

- Det var en tråkig match. Det var bara ett lag där ute och då är det svårt att spela bra.

Inte ens när Japan hamnade i underläge försökte laget gå till anfall. Spelarna dumpade bara ner pucken i svensk zon - utan att ens åka efter och försöka erövra den.

- Vi sköt 45 skott och kunde ha skjutit 45 till om vi bara velat. Men det kändes onödigt att bara lyfta pucken mot mål hela tiden, säger Jörgen Jönsson.

Och fortsätter:

- Samtidigt var vi lite ineffektiva, men det är svårt att göra mål när motståndarna ligger framför egna målet och bara försvarar sig.

"De utvecklas knappast"

Han är kritisk till Japans sätt att spela ishockey.

- Vi vann över Danmark med samma siffror, men den matchen var helt annorlunda. Danskarna ville spela ishockey och jag tror laget gör helt rätt. Spelarna man som Japan utvecklas man knappast som nation, säger Jörgen Jönsson.

Svenske lagkaptenen hade svårt att värdera Tre Kronors insats i matchen.

- Vi vann, det är jag mest nöjd med. I övrigt är det svårt att säga någonting mer. Jo, att vi hade svårt i power play. Vi borde ha satt några fler puckar till på alla chanser vi fick.

Tre Kronor gjorde ett mål i numerärt överläge, men hade totalt tolv minuter och 25 sekunder till med en man mer på isen.

Utan att lyckas.

- Jag tror det kommer. Nu lägger vi den här matchen bakom oss och går vidare. Jag kanske är lite hård, det är väl egentligen inte jag som ska sätta betyg på Japan, men jag måste få säga vad jag tycker, säger Jörgen Jönsson.

Knappt svettig.

Tre Kronor åkte av isen efter ytterligare en seger i VM, men någon värdemätare var det aldrig tal om.

Till det var Japan alldeles för dåligt. Riktigt dåligt.

...men här är Japan störst i världen

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM