Sverige vände och vann mot Ryssland

Jönsson avgjorde i slutminuterna

Foto: Bildbyrån
Lagmoral. Sverige vände 1–2 underläge mot Ryssland och vann med 3–2 efter två sena mål av Michael Nylander och Jörgen Jönsson.
HOCKEY

OSTRAVA, TJECKIEN.

En lirare har landat i Ostrava.

Michael Nylander var med och ordnade 3-2-seger i gruppfinalen mot Ryssland - och ett fint utgångsläge för Tre Kronor i nästa gruppspelsfas.

- Kul att vara här - och skönt att vi vinner, sade Nylander efter segern.

Bostonduon Michael Nylander och Per-Johan Axelsson hade flugits in till matchen mot Ryssland.

Nylander var först in på isen av svenskarna inför nedsläpp- och när matchen väl började verkade centern aldrig vilja byta. Bostoncentern briljerade med sin klubbteknik och sin spelkänsla.

Trots att de är lagkamrater i Boston hade Nylander och Axelsson inte gjort ett enda byte tillsammans under säsongen. Men i Tre Kronor verkade de finna varandra omgående. Nylander var ofta framspelaren och Axelsson avslutaren.

- Eftersom jag inte spelar med "Pebben" i Boston så ser jag vad han gör på isen, och ser att han är lätt att spela med.

Men vid det viktiga 2-2-målet 13.16 in i den tredje perioden rollerna ombytta. Axelsson hittade Daniel Alfredsson - som flyttades över till Bostonduon i början av tredje perioden - som stod bakom målet. Ottawakaptenen höll inne passningen och smekte fram pucken till Nylander som sköt direkt.

- Jag såg att "PJ" hade en fri yta och hittade "Alfie" bakom målet. Jag såg att det uppstod en lucka och klev fram där. Passningen kom perfekt.

- Jag bara sköt och hoppades på det bästa.

Pucken satt i nättaket bakom den ryske målvakten Maxim Sokolov.

Dick Tärnström var också den som nätade först, 17.32 in i den första perioden. Pittsburghbacken - en av elva svenska NHL-proffs - snappade upp en puck i rysk zon efter en egen offensiv utflykt. Sedan laddade Tärnström den stora kanonen som gjorde att han som back vann den interna skytteligan i sitt NHL-lag. Pucken susade förbi den överrumplade Sokolov.

- Tycker vi spelade väldigt bra i den första perioden, analyserade Michael Nylander.

Två mål av Kovaltjuk

Men den andra perioden blev rysk - och tillhörde Ilja Kovaltjuk.

Först kom kvitteringen i power play alldeles i inledningen av perioden. De ryska stjärnduon Alexej Jasjin och Ilja Kovaltjuk behövde bara tio sekunder i numerärt överläge innan pucken låg i det svenska målet. Jasjin frispelade Kovaltjuk som bara behövde raka in pucken i tom bur.

Atlantasmålkung Kovaltjuk satte också det ryska ledningsmålet drygt åtta minuter in i mittperioden. En misslyckad svensk passning i anfallszon gav ryskt kontringsläge. Pittsburghcentern Alexej Morozov hittade Kovaltjuk som sprätte in 2-1.

Sverige hade flera kvitteringslägen. Närmast kom backen Christian Bäckman som träffade stolpen. Men det var förspelet som var värt att minnas, en makalös dribblingsuppvisning av Michael Nylander som åkte åttor kring Alexej Jasjin.

- Det funkade väl bra för mig. Men det kändes ett tag som om jag aldrig åkt skridskor tidigare, sade Nylander ödmjukt.

Men det var ändå Nylander som tog Tre Kronor tillbaka in i matchen med sitt mål i den tredje perioden. Då hade Hardy Nilsson vaskat om i kedjorna, att sätta ihop Michael Nylander, Per-Johan Axelsson och Daniel Alfredsson var ett lyckokast.

Jönsson avgjorde

Det var lagkaptenen Jörgen Jönsson som avgjorde gruppfinalen med ett direktskott. Han slog till en och en halv minut från slutet, på en fin diagonalpassning av Per-Johan Axelsson.

Tre Kronor går nu in i nästa gruppspel med fyra poäng och målskillnaden 8-3. Då väntar troligtvis matcher mot USA, Slovakien och Finland.

Första matchen i nästa gruppspel spelas på valborgsmässoafton.

Lars Markusson/TT