Kaptener och kompisar

- men i kväll står Jönsson och Jokinen på var sin sida

1 av 2
Namn: Jörgen Jönsson. Ålder: 31 år. Klubb: Färjestad. Lagkapten: I Färjestad och svenska landslaget. VM: Spelar sitt nionde. Jönsson om matchen i Hartwall Arena för ett år sedan: - Jag fattade inte riktigt vad som hände i början, men plötsligt ledde finländarna med 5-1 och även man om man inte direkt gett upp så såg det tufft ut. Okej, jag gjorde 5-2, men det kändes mer som ett tröstmål. Sedan ramlade puckarna in och vi vann.
HOCKEY

OSTRAVA

Finlands lagkapten Olli Jokinen spelade kvartsfinalen i Helsingfors i fjol.

Hans förre rumskompis Jörgen Jönsson också.

I ett år har finländarna väntat på revansch.

- Det var och är fortfarande en hemsk förlust, säger Olli Jokinen.

- Vi har ju Vitryssland? Jag vet hur grabbarna känner sig, säger Jörgen Jönsson.

Vändningen var osannolik.

Finland spelade drömhockey och ledde med 5-1 i andra perioden när plötsligt laget - inför ett fullsatt Hartwall Arena i Helsingfors - drabbades av en mental kollaps.

Stjärnor som Olli Jokinen, Saku Koivu och Teemu Selänne såg plötsligt ut som juniorspelare och när de klev av isen efter 60 minuter hade Tre Kronor vunnit med 6-5.

"Det var helt enormt"

- Det var helt enormt. Så bra som vi spelade i 25 minuter har nog aldrig ett finskt lag spelat och så dåligt som vi spelade andra halvan av matchen har nog heller aldrig ett finskt lag spelat, säger Olli Jokinen till Sportbladet.

Han suckar fortfarande åt minnet.

Det var och är en mardröm.

Att förlora på det sättet mot ärkerivalen Sverige - i Finlands egen borg - har satt djupa spår i den finska folksjälen.

- Förhoppnings kommer det någonting gott ur det hela. Men det är ett tufft sätt att lära sig på, säger den finländske lagkaptenen.

- Men vi får skylla oss själva. Absolut. Jörgen Jönsson och Olli Jokinen känner varandra väl. Sveriges och Finlands lagkaptener var rumskompisar i New York Islanders säsongen 1999-2000.

Han vet vad Jokinen gått igenom.

- När man håller på med idrott är varje förlust jobbig, men vissa är definitivt jobbigare än andra. Jag kan tänka mig att finländarna kände sig som oss efter Vitryssland. Allt var bara för otroligt för att vara sant, säger Jörgen Jönsson.

Matcherna mellan Sverige och Finland är alltid speciella och i dag kommer mer än poäng att stå på spel i Cez Arena i Ostrava.

- Ända sedan man var barn har man sett matcherna mot de blå-gula och alltid har det känts speciellt på något sätt. Jag vet inte riktig varför, säger Olli Jokinen.

"Vi är jämnstarka"

Jörgen Jönsson fortsätter:

- Det finns ju en historia, då vi var mycket bättre än Finland och jag tror rivaliteten kommer från den tiden. I dag är vi ju jämnstarka, men ränderna går aldrig ur.

Olli Jokinen konstaterar att det inte är annat än på isen som svenskar och finländare är bittra rivaler.

- Jag har sett någonstans att svenske förbundskaptenen (Hardy Nilsson) sa att han hatar finländare, men det där är han nog ensam om. Jag hatar definitivt inte svenskar. Tvärtom. Jag har spelat med många och det slutar alltid med att vi umgås även utanför omklädningsrummet, säger Olli Jokinen.

- Man måste skilja mellan match och vad som händer utanför isen. Jag hyser absolut inget agg mot finländare. Vi kommer överens bra, säger Jönsson.

I dag möts Sveriges lagkapten Jörgen Jönsson och Finlands lagkapten Olli Jokinen öga mot öga igen.

Redan i första tekniken.

- Det vore härligt med en revansch. Kan redan se hur finländarna firar valborg och en finsk seger, säger Olli Jokinen

Han har väntat på revansch.

Ända sedan slutsignalen i Hartwall Arena för precis ett år sedan.

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM