Höglund hittade äntligen rätt - och blev bänkad

Tvåmåls- skytten: Vet inte varför

HOCKEY

OSTRAVA

Jonas Höglund har varit starkt ifrågasatt under VM.

Och bänkad.

I går klev han plötsligt fram och gjorde två avgörande mål mot USA.

Och blev bänkad på nytt.

- Varför? Ja, säg det, säger matchhjälten - inte utan lite irritation i rösten.

EN MÅLKUNGS ÅTERKOMST Jonas Höglund gjorde två av Sveriges tre mål mot USA. "Känns otroligt skönt att jag lyckades och att vi vann matchen", säger han.

I fjol i Finland var Jonas Höglund också starkt ifrågasatt. Sedan gjorde han en bra avslutning på turneringen och var en av hjältarna när Sverige vände mot Finland i kvartsfinalen.

Han gjorde 4-5-målet.

Scenariot känns igen i år.

Jonas Höglund har inlett turneringen i Tjeckien uselt och varit bänkad.

- Samtidigt har jag haft lite problem med min ena ljumske. Det har känts frustrerande, säger Jonas Höglund till Sportbladet.

"Allt verkar okej nu"

Under Sweden Hockey Games spelade han till sig en plats i VM-laget, men i första träningsmatchen mot Finland - veckan innan VM startade - slog han upp en gammal ljumskskada på nytt.

Ändå fick han chansen.

Men många hade nog - i alla fall innan matchen mot USA - önskat att förbundskapten Hardy Nilsson valt en annan spelare istället.

- Jag har haft lite känningar tidigare i turneringen, men nu verkar allt okej igen. Jag kan åka obehindrat, säger Jonas Höglund.

Mot USA var han ute efter revansch. Och som han fick det.

Redan i sitt första byte smällde han in 1-0 på passning av Johan Davidsson.

- Var helt sopren och kunde inte gärna missa, säger han.

Sedan gjorde Jonas Höglund 2-1 i första bytet i tredje perioden.

Den här gången var det Per-Johan Axelsson som stod för förarbetet. Avslutningen var perfekt.

- Den passningen var också perfekt, säger målskytten ödmjukt.

Kände inte av skadan

Förutom målen såg Jonas Höglund mycket pigg ut, men det hindrade inte förbundskapten Hardy Nilsson från att peta honom. Matchhjälten fick bara några sporadiska byten i tredje perioden.

- Jag vet inte varför och jag frågade inte. Det är tränaren som bestämmer när jag ska och inte ska spela, säger Jonas Höglund.

Du kände inte av skadan?

- Nej, det var inte därför.

Jonas Höglund blir lite besvärad av frågorna och vill istället prata om matchen.

Och om sin middag.

- Jag hoppas jag får äta gott efteråt. Hoppas "Hovan" (landslagsläkaren Lennart Hovelius) lagar någonting. En köttbit och potatisgratäng vore inte helt fel, säger Jonas Höglund och skrattar.

Det ser ut som om en stor sten just fallit från hans axlar. Jonas Höglund är med i landslaget och göra mål och när en målskytt inte lyckas trivs han inte heller på isen.

Lutar åt Färjestad

- Någon revansch är det kanske inte, eftersom jag vet varför det gått dåligt, men visst, det känns otroligt skönt att jag lyckades och att vi vann matchen.

I vinter har Jonas Höglund spelat i schweiziska Davos, men hans kontrakt går ut nu och om framtiden vet han ingenting bestämt.

- Det lutar åt Färjestad, men det finns även andra klubbar med i bilden. Jag har fortfarande inte skrivit på något kontrakt och så länge jag inte gjort det vet man aldrig vad som händer, säger han.

I dag spelar Tre Kronor mot Slovakien - med Jonas Höglund med på isen från start?

- Det vet man aldrig, säger han.

Men hans chanser lär inte ha försämrats.

Patrik Thornéus