Henke hör hemma bland de bästa i världen – NHL

HOCKEY

OSTRAVA

Det blev 0-0 mellan Sverige och Slovakien och båda lagen var vinnare.

Men läggmatch? Glöm det.

I stället föddes en ny svensk målvaktshjälte. Henrik Lundqvist tog allt.

Jag har hela tiden sett en stormålvakt i Henrik Lundqvist och VM här i Tjeckien ser ut att bli hans internationella genombrott. Han nolla i går tog honom upp till tredje plats i VM:s målvaktsliga i räddningsprocent räknat.

Framför sig har han bara Slovakiens Jan Lasak och Tjeckiens Tomas Vokoun.

Och bakom sig har han ett helt koppel NHL-målvakter eller före detta NHL-stjärnor. Arturs Irbe, Ty Conklin, Mika Noronen, Martin Gerber, Mike Dunham och Roberto Luongo.

Redan bättre än Dunham

Det är där han hör hemma nu, efter att ha stått fem av de sex spelade matcherna i VM.

Det är ju alltid lite oroligt med en VM-debutant i mål, men den här VM-turneringen har jag inte varit det minsta nervös.

Henke har storspelet både mot Ryssland och Slovakien, matcher vi lika gärna kunde ha förlorat.

Till nästa säsong har han bestämt sig för att flytta till New York Rangers, även om det blir lockout eller inte. Han vill ta chansen att spela in sig på små rinkar i tid. Men det kan gå fortare än han själv anar. Just nu är han i alla fall fem placeringar före Rangers ordinarie förstemålvakt Mike Dunham, som står i mål för USA.

Och jag tror Henkes spelstil kommer att passa även i NHL. Det visade han mot de snabba slovakerna, med massor av suveräna sidledsförflyttningar och en förmågan att suga till sig returer.

Det han fortfarande saknar är naturligtvis spelet runt kassen och att sätta pucken i spel snabbt nog för att undvika onödiga tekningar i egen zon.

Men det kommer. Tro mig.

Alla finländare som mumlar om en läggmatch mellan Sverige och Slovakien, borde nog uppsöka en optiker och skaffa skarpare glasögon.

Det har var ingen läggmatch. Det här var full offensiv åt båda hållen, utom möjligen de fem sista minuterna.

Österrike-Västtyskland i fotbolls-VM 1982 var en läggmatch. Den gången räckte det också med 1-0 till Västtyskland för att båda lagen skulle avancera, men i den matchen försökte inte ens något av lagen att anfalla efter tyskarnas ledningsmål i den tionde minuten av Horst Hrubesch.

Nu kom slovakerna som raketer i varenda spelvändning och det var Henke som räddade 0-0 åt Tre Kronor den här kvällen.

Sjöström & Bäckman - två favoriter

Sverige skapade också många bra chanser, men det är ingen tvekan om att slovakerna var giftigare i avsluten. Men de hade inte räknat med en levande vägg i målet.

Jag har också fått två nya favoriter här.

Det är Fredrik Sjöström och backen Christian Bäckman.

Två unga spelare som ger hopp om framtiden för svensk hockey, efter många magra juniorkullar.

Två spelare som många knappt visste vilka de var, innan de försvann över till Nordamerika.

I dag är Sjöström ordinarie i Phoenix Coyotes och Christian Bäckman har jämförts med backlegenden Bobby Orr, av en analytiker i St Louis.

Så långt är inte jag beredd att gå, då jag håller Bobby Orr som kanske NHL:s främste spelare genom tiderna. Han är garanterat den bäste backen i alla fall.

Men de båda unga svenskarna är praktexempel på vad som krävs för att lyckas internationellt och i NHL. Se och lär, alla svenska hockeyungdomar.

ARTIKELN HANDLAR OM