Curres tunga vapen: Sportbladet

Lettlands coach: Jag har klippet med mig för att tända spelarna

1 av 2
Sportbladet 14/3 2002.
HOCKEY

PRAG

Det här är Curre Lindströms tändvätska mot Sverige.

En artikel från Sportbladet 2002.

Och Hardy Nilssons uppmärksammade uttalande:

"Lettland är ett pisslag."

- Jag har urklippet med mig. Man måste tänka på det mentala också, säger Curre.

Hardy Nilsson olyckliga uttalande på en sponsorträff på Solvalla, för drygt två år sedan, var menat som ett skämt. Men ironin gick inte fram till folket i lokalen.

- Jag känner ju Hardy sedan många, många år och vet att han bara skämtade, säger Curre.

Men det hindrar inte att Curre visat upp artikeln för sina spelare och sagt ungefär:

- Kolla här var den svenske förbundskaptenen tycker om oss.

"Vi kan gå längre"

Nu vill inte Curre säga det rakt ut, men det är självklar idrottspsykologi. Curres största problem är nämligen att hålla motivationen vid liv hos sina spelare, som alla är väldigt nöjda med att ha nått en kvartsfinal i VM.

- Jag försöker hela tiden säga till dem att vi kan gå ännu längre. Vi får inte vara nöjda med det här.

- Skulle vi gå till en VM-semifinal är det större än ett VM-guld för Sverige.

"Bra power play"

Vad krävs för att ni ska slå Sverige?

- Först och främst måste alla jobba kopiöst. Sedan måste vi själva kunna attackera. Och vår målvakt måste spela absolut på topp.

Vad talar för Lettland?

- Vi har ett mycket bra power play. Vi har gjort sex mål i numerärt överläge. Vi vann skotten mot Kanada med 33-32, men förlorade matchen med 3-1. Mot Tjeckien spelade vi 0-0 i andra perioden och vann den sista med 1-0. Vi har faktiskt plusstatistik hittills i VM.

Kan ni bli ett nytt Vitryssland för Sverige?

- Jag vill inte jämföra med Vitryssland. Sverige är naturligtvis jättefavoriter i den här matchen. Vi talar om helt olika förutsättningar. I Lettland har vi tio ishallar och 1 500 spelare. Sverige har femtio gånger fler spelare och enormt mycket större resurser. Vi jobbar utifrån helt olika förutsättningar.

Mest hatad i kväll?

- I Lettland fick jag själv köpa en heltäckningsmatta till omklädningsrummet och köpte med mig färg från Sverige för att måla om. Det säger det mesta.

Kan Sverige ta VM-guld?

- Ja, jag tror det. Jag sa redan innan VM att Sverige, Tjeckien och Slovakien är favoriter. Nu får Sverige möta Tjeckien om de slår oss och tjeckerna är VM:s bästa lag så här långt. Men svenskarna är så taktiskt drivna att jag tror de kan slå Tjeckien.

Och Lettland, då?

- Den frågan svarar jag på efter matchen mot Sverige. Men mina spelare har sagt åt mig att jag kommer att vara Sveriges mest hatade man efter matchen.

I kväll vet vi.

Mats Wennerholm