DÖDLIGT VAPEN 2

Jakten på Lidas, så kom han till VM - timme för timme

HOCKEY

PRAG

Nicklas Lidström tvekade aldrig när hans Detroit blev utslaget av Calgary i Stanley Cup-slutspelet.

I går kväll - svensk tid - satte han sig på ett plan till Prag.

- Han bestämde sig definitivt i morse (läs i går), säger Nicklas fru Annika till Sportbladet.

Precis som Sportbladet kunde avslöja i går bestämde sig Nicklas Lidström tidigt för att spela VM. Förra året tackade han nej till mästerskapet och det fick många att ifrågasätta hans känslor för Sverige och Tre Kronor.

Nu är han sugen igen.

- Har inte hunnit prata med honom så mycket, men han sa när vi väl var utslagna att han var intresserad av att spela VM, säger Tomas Holmström till Sportbladet.

Det var "Holma" också.

- Ulf Dahlén ringde mig och han sa att jag var aktuell om "Foppa" skulle tacka nej. Nu tackade han ja och då hamnade jag utanför. Det är ju synd, jag hade gärna velat vara med i Prag, men jag får väl försöka slå mig in i World Cup-laget istället till hösten, säger Tomas Holmström.

Okänd i Sverige

Trots att Nicklas Lidström länge varit en av världens bästa försvarsspelare är han rätt okänd för det svenska folket i landslagströjan. Han har bara gjort två VM tidigare - 1991 i Finland och 1994 i Italien - och första gången han spelade mästerskapet tog han guld. Nicklas Lidström har även spelat två OS och senast var i Salt Lake City, då Tre Kronor överraskande föll mot Vitryssland i kvartsfinalen.

Natten till onsdag, svensk tid, blev Detroit utslaget av Calgary i Stanley Cup-slutspelet. Först i går kväll kom laget till Detroit och då började den vilda jakten på flygbiljetter för Nicklas Lidström.

I Prag fanns Tre Kronors general manager Claes-Göran "Myggan" Wallin och hjälpte honom.

- Både Nicklas och "Foppa" har bokat biljetterna själva, men jag har varit i kontakt med dem under hela dagen och hjälpt till i möjligaste mån, säger han.

I går hade Detroit samling och då kontrollerades bland annat spelarnas hälsotillstånd. Nicklas Lidström var på plats, men det var bara för att packa ihop sakerna.

- Jag träffade honom som hastigast, han var stressad, och det enda jag hann säga var: "grattis till VM-biljetten". Sedan försvann han med trunken, säger Tomas Holmström.

Bara över helgen

I dag har Detroit lagfotografering, men klubbledningen har gett Nicklas Lidström tillstånd att inte behöva närvara.

- Han åker till Prag över helgen och sedan kommer han tillbaka till Detroit. Barnen går i skola och vi kommer hem till Sverige först efter skolavslutningen, säger Annika Lidström.

Klockan 10.25 landar Nicklas Lidström i Prag och på flygplatsen står delar av landslagsledningen och väntar. Färden går direkt till spelarhotellet i Prag och klockan 17.00 ska Detroits stjärnback träffa svensk media.

Så kom han till VM – timme för timme

Sportbladet betygsätter: Så bra är Lidas

Mer fakta längre ned på sidan.

Patrik Thornéus