Nu ska Lidström bevisa att han är världens bäste back – även utanför NHL

Backstjärnan: Om jag känner press? Ja, lite grand

HOCKEY

PRAG

Tre gånger har han utsetts till världens bäste försvarsspelare.

Men i landslaget har Nicklas Lidström haft svårt att övertyga.

Nu är det upp till bevis.

– Om jag känner press? Ja, lite grand, säger han.

Foto: Lasse Allard
Har ett VM-guld. Namn: Nicklas Lidström. Ålder: 34 år. Klubb: Detroit. Familj: Hustrun Annika, barnen Kevin, 10, Adam, 8, Samuel, 4, och Lucas, 9 månader. Meriter: Har tre gånger utsetts till världens bäste försvarsspelare. Ett VM-guld och ett VM-brons.

I NHL anses han som en av en av de absolut bästa spelarna i ligan, men Nicklas Lidström har inte spelat in sig i svenska folkets hjärtan än.

Förutom två OS och ett World Cup har ”Lidas” bara gjort två VM-turneringar i karriären. 1991 i Finland – som 21-åring – tog han guld och tre år sedan blev det brons i Italien.

Sedan dess har han inte deltagit i någon VM.

– Jag har spelat i ett för bra lag. Detroit har nästan alltid gått långt i slutspelet och då har jag inte varit aktuell, säger Nicklas Lidström.

Två gånger har han tackat nej: 2000 i Ryssland och 2003 i Finland.

Senast fick han mycket kritik och många ansåg honom som en svikare.

– Även mina vänner tyckte att jag borde ha ställt upp, men det passar inte alltid. 2000 blev jag pappa och 2003 var jag så besviken över att vi åkte ut i slutspelet att jag inte kunde fokusera på VM, säger Nicklas Lidström.

Men den här gången behövdes ingen större övertalningskampanj. Direkt Detroit blev utslaget fick han ett sms-meddelande av förbundskapten Ulf Dahlén och mindre än ett dygn senare satt han på ett flyg över Atlanten.

Lidström är trött, men ser glad ut över att få dra på sig landslagströjan igen.

Han har två matcher på sig att spela till sig en plats bland Sveriges VM-hjältar.

Patrik Thornéus