Önskas: En ny klassiker

Foppa: De kommer aldrig på beställning

HOCKEY

PRAG

En konstnär – och tre mästerverk.

Peter Forsberg har aldrig varit någon målkung i Tre Kronor.

Men många av hans mål är redan historiska.

När kommer nästa klassiker, Foppa?

– Det vet man aldrig, sådana mål kommer aldrig på beställning, säger han.

Foto: Lasse Allard
Tre konstverk. Peter Forsberg har bjudit på tre riktiga klassiker till mål genom åren. Nu hoppas vi på ett nytt i kväll.

Peter Forsberg gjorde det ultimata målet, då han avgjorde OS-finalen mot Kanada i OS-finalen i Lillehammer 1994. En magnifik enhandsdragning som gav svenskarna guldet.

Då var han fortfarande bara tjugo år, men hade redan blivit historisk.

Liksom Kanadas dåvarande målvakt Corey Hirsch, som inte fick höra annat än om Foppas straffmål, då han skrev på för Timrå under den säsong som gick i elitserien.

– Jag har inte gjort om den där dragningen sedan dess. Jag har ju lyckats en gång, så det känns dumt att försöka igen. Jag hade tur på den tiden, säger Foppa.

Rena klassiker

Men det har blivit fler klassiska mål sedan det där straffmålet i Lillehammer, för att inte tala om klassiska passningar.

– Men det är ingenting man kan planera. Det är situationer som uppstår under matcherna och skapar tillfällena, säger Foppa.

Men en sak är ganska lätt att konstatera under Tre Kronors 90-tal och de år som gått på 2000-talet.

Stora spelare = stora mål.

Det är Peter Forsberg och Mats Sundin som gjort de flesta av de där målen alla minns och som visas i alla målkavalkader.

Foppas straffmål i Lillehammer är idag Tre Kronors mest kända mål någonsin, tätt följt av Mats Sundins avgörande 2–1 i VM-finalen mot Sovjetunionen 1991 och Nisse Nilssons puck som gled in i ett tomt kanadensiskt mål och gav svenskt VM-guld i Colorado Springs 1962.

Höga krav väntar

Nu är Peter Forsberg på plats i Prag och alla väntar sig nya under på isen.

– Men jag kan bara gå in och ge hundra procent. Sedan får vi se hur långt det räcker.

– Det kommer säkert att gå bra, men det är klart att det känns lite ovant. Det är ju inte som att hoppa in och spela en match mot Japan i ett gruppspel. Nu är det USA och semifinal direkt. Så sent har jag aldrig kommit till en VM-turnering tidigare.

Har du någon inövad dragning som du aldrig provat ännu?

– Nej, det har jag inte. Jag har inget intränat.

Om du får slå en straff här i VM, vet du på förhand vad du ska göra för variant?

– Ja, det vet jag. Ska jag slå en straff bestämmer jag mig innan.

Hur hårt tagen tror du att du kommer att bli av amerikanarna?

– Det vet jag inte, men det är bara att ställa in sig på det värsta. Jag kommer definitivt att få spela mot en defensiv femma. Men det är bara att köra på.

USA låter ju inte så märkvärdigt och Sverige är storfavoriter?

– Jo, men USA har ett bra lag här. Det är ingen tvekan om det. Det är inte lika namnkunnigt som de amerikanska lag som brukar spela i World Cup eller OS. De har inte spelare som Mike Modano eller Brian Leetch med i VM, men de har ett lag som slagit Tjeckien. Och tjeckerna hade massor av stjärnor.

Nu fick du spela med nummer 21 till slut. Betyder det mycket?

– Nej, det var inte så att jag krävde att få spela med nummer 21 eller något sådant. Det var snällt av Jörgen Jönsson att säga att jag fick ta den tröjan. Men jag hade kunnat spela med något annat nummer också. Det hade inte spelat någon roll.

Jo, en.

På alla klassiska målbilder står det nummer 21 på ryggen på den lika klassiska målskytten.

Det är en tradition som gärna får fortsätta.

3 fantastiska mål av Forsberg

Mats Wennerholm