Driver han med oss?

Anrell: Vem ska tänka bakåt i Hardys nya superkedja?

HOCKEY

Driver Hardy med oss?

Eller driver han med USA?

Träningen i går var ett av de märkligaste pokerspelen jag sett en svensk landslagscoach ägna sig åt.

Kl 16.00, fredag.

Träning inför USA-Sverige, semifinal i VM.

På isen såg vi plötsligt det allra mest osannolika. Vi såg en kedja som framstod som en av de mer bisarra uppfinningarna i hockeyvärlden. Foppa ska spela med Michael Nylander och Jonas Höglund.

Det är två konstnärer och en prickskytt. Två isprinsessor som kan göra piruetter med pucken i evighet och en skytt som tänker mål utan att ens tänka.

- Kommer någon att få låna pucken... någon gång, frågade någon.

- Ja, i så fall är det först till kvarn som gäller, sa Hardy.

Jag tror han log. Det är inte alltid lätt att avgöra när Hardy ler. Det är stundtals rätt kort mellan isblicken och Mona Lisas gåtfullhet.

Jag vet verkligen inte om det var ett skämt. Det kan antingen vara genialt - eller fullständig dårskap. För med Nylanders offensiva glasteknik och Höglunds position framför målet blir det kvar en mycket central uppgift - vem ska tänka bakåt när någon av konstnärerna tappar penseln?

Som att spela med nio Zlatan

Det blir ju Foppa. Det känns lite konstigt. Foppa är visserligen en typisk tvåvägsspelare som alltid tänker bakåt men det behöver han ju normalt sett inte göra med spelare av typen Nyllet.

Men Hardy kanske driver med oss - och med de fyra, fem USA-spioner han påstod sig ha sett på läktaren. Jag vet inte. Det vore ju ungefär - för att göra en jämförelse - som spela fotboll med nio Zlatan och en Anders Svensson i laget. Kul, men kanske inte så... normalt.

Kanske kommer Hardy dragandes i kväll med ett totalt mörklagt supervapen av typen Foppa-Daniel Alfredsson-Fredrik Sjöström.

Inget vet, spelarna sa sig inte ens veta och det lät inte som de ljög. För jag menar, Jonas Höglund har visserligen varit bra i VM men det är samma coach som nu belönar honom med drömpositionen ihop med Foppa som i förra matchen mot USA bänkade honom i tredje perioden. När Sverige ledde med 2-1 och Höglund gjort båda målen. Så vem har sagt att det är lätt att förstå Hardy.

Nicklas Lidström spelade med Per Hållberg på träningen och det kändes mera normalt. Världens bästa back med Elitseriens bästa. Det bör fungera.

Men det kanske också var ett Hardy-skämt.

En enda sak vet vi helt säkert. USA kommer att spela extremt defensivt och skära av alla anfallsvägar. Hockeyn här i VM har varit extremt disciplinerad och exempelvis matchen mellan USA och Tjeckien var nästan en parodi långa stunder när tjeckerna blev så avskurna att de aldrig hade någon spelare med fart att passa. Jagr blev helt kringskuren. Det var en märkligt stillastående hockey. Kanada-Finland såg likadan ut. Det är extremt trångt - trots den stora rinken.

Seger förra gången i Prag

Men vad gör det när det är hockey-VM, Sverige står stilla, folk klänger framför tv:n - och nationens axlar vilar på Foppa?

Det är ju så vi vill ha det.

Ni kanske minns förra gången i Prag?

Det var den fantastiska turneringen 1992 när Conny Evensson coachade ett svenskt landslag som bestod av ett gäng färskingar och elitseriespelare.

Foppa var 18 år, laget spelade som amatörer i början men så fann Foppa och Sudden varandra med den tredje länken Johan Garpenlöv.

Jag träffade Conny Evensson på gatan i går i Prag och frågade varför proffsstjärnorna inte var med.

- Det var Canada cup samma säsong så jag ringde inte ens.

Laget växte och vann till slut VM och Prag är för alltid inristat i Peter Forsbergs minnesbank.

- Conny är fortfarande den kanske bästa ledaren jag haft, säger han.

Nu har han Hardy och Hardy behöver ohyggligt mycket en framgång. Han behöver få bli en svensk hjälte och Peter är väl den som kan göra honom till det.

20.15 börjar det. Då ska USA syna Hardys hand.

Då vet vi om det bara var en vanlig enkel bluffstopp.