USA:s psykning mot Foppa: ”Vi bryr oss inte om honom”

HOCKEY

PRAG

Psykkriget är i full gång inför kvällens VM-semifinal mellan Tre Kronor och USA.

USA:s förbundskapten Peter Laviolette är inte imponerad av Sverige – och speciellt inte av nyanlände storstjärnan Peter Forsberg.

– Vi bryr oss inte om Forsberg. För oss är han som vilken annan spelare som helst, säger Peter Laviolette till Sportbladet.

Foto: Lasse Allard
Bryr sig inte. Peter Laviolette, USA:s förbundskapten, känner sig inte speciellt orolig över att "Foppa" finns med i kvällens match.

USA är i semifinal och vem hade trott det innan VM i Tjeckien?

I fjol – i Finland – slutade laget på trettonde plats och klarade sig kvar i a-gruppen med ett nödrop.

Då fick USA hård kritik av internationella ishockeyförbundet, som hotade med repressalier om det amerikanska förbundet inte prioriterade VM högre i fortsättningen.

Den här gången är det ingen som klagar.

Skrällseger senast

USA har spelat bättre än någon någonsin kunnat tänka sig och slog överraskande ut storfavoriten – och hemmanationen – Tjeckien i kvartsfinalen.

– Det här är ett bra lag, helt enkelt. Några andra hemligheter finns inte, säger Peter Laviolette.

På papperet är USA absolut inte i klass med de bästa nationerna i turneringen.

Långt därifrån.

– Men vem säger att vi är sämre för det? Vi slog ut Tjeckien och där vimlade det av storstjärnor, sa alla inför matchen. Jag såg inte så många, säger Peter Laviolette och ler brett.

Men killar som Jaromir Jagr, till exempel?

– Ja, han fanns med i laguppställningen, men en spelare gör inget lag. Nej, det gäller att spela som ett lag och det gör vi för tillfället.

Peter Laviolette räds inte Tre Kronor och konstaterar att USA redan slagit Tjeckien, som till och med är mer namnkunnigt.

– Vi har 22 NHL-spelare i truppen. Det ska man komma ihåg. Sverige har många, men inte lika många, säger Peter Laviolette.

Ingen bevakning

Diskussionen kommer snabbt in på Colorado-stjärnan Peter Forsberg, som i kväll gör sin första match i VM-turneringen.

– Jag hörde att han skulle vara med, men oss spelar det ingen roll. Vi kommer inte att ha någon extra bevakning på honom under matchen, säger Peter Laviolette.

Och förklarar:

– Vi brydde oss inte om Jagr och det blev ju bra i slutändan. Nej, vi fokuserar bara på vårt eget lag. Sverige får fokusera på deras.

Peter Laviolette tror att det blir en tuff match, men att USA har god chans att slå Sverige och spela till sig en finalplats i VM.

– Lyckas vi bara hålla ihop laget som mot Tjeckien blir vi svårslaget, säger USA:s förbundskapten.

Men har han sett ”Foppa” spela i en landslagströja?

Det är frågan.

Patrik Thornéus

[email protected]