”Foppas ögon brann”

Lasse Anrell: Det är upplagt för revansch

HOCKEY

PRAG

Det är verkligen upplagt för en stor och mäktiga revansch.

Det är upplagt för revansch för den bisarra förlusten med några futtiga millimetrar i sudden death förra VM mot Kanada.

Det är definitivt upplagt för det åttonde svenska VM-guldet.

Foto: Lasse Allard
Rensa Kungsträdgården – här kommer Kung Foppa. "Peter Forsbergs ögon brann när han talade om revansch", skriver Lasse Anrell i dagens krönika.

Det är lite som på Karl XII:s tid här i Prag. Fulla svenskar drar runt på stan runt omkring mig. Skriker saker som inte ens Karl XII skulle varit stolt över att ringa hem om. Segerrusiga, fulla av förhoppningar, svenskar.

Pragborna tittar avundsjukt. De hade velat ha den här festen själva. Nu är det Sverige som tagit över den. Tjeckerna är lite bittra över det.

Final i kväll och hur man än ser på den kan jag inte komma fram till något annat än att Sverige är favorit.

Kanada gick till final genom en skandalseger över Slovakien. Segermålet gjordes efter att målvakten trippades bakom målet och föll handlöst. Alla såg det utom domaren. Det var i sanning pinsamt.

Dahlén lurade inte mig...

Kanada imponerade inte. Scott Niedermayer är bra och Dany Heatley är en livsfarlig målskytt men på svenskt manér är de i första hand ett lag där alla gör sitt jobb. Det blir en svår match att slå den lagmaskinen men det är långt ifrån en omöjligt uppgift.

Jag är mycket imponerad av Sveriges match mot USA.

Kanske inte så mycket för det pokerspel som bedrevs med tröjor och kedjeformationer, det var signerat Ulf Dahlén och var kanske mer en terapi för honom än ett verkligt segervapen. Han lurade inte mig - som den uppmärksamme läsaren kunde notera i går - och då är det nog tveksamt om han lyckades lura teoretikerna i USA:s hockey-CIA.

Men vem vet. USA såg ju lite yra i mössan ut i början och gick bort sig direkt. Ulf-Hardy fortsatte pokerspelet ända fram till matchstart och uppgav helt falska kedjeformationer även i de officiella pappren.

Jag vet mig aldrig ha sett sånt förr.

Jag är nog mest imponerad av hur Tre Kronor startade matchen. Det var ingen hemlighet. Hardy släpper alltid in den hårdföra kedjan Hedström, Salomonsson, Pålsson som ska markera och visa vilka som för matchen. Och i går nådde kedjan sin fulländning. Mål efter 18 sekunder och under hela matchen ett strålande arbete både offensivt och defensivt. Jag tyckte de överglänste fixstjärnorna. Det var hjärta och smärta från start till mål. Eller snarare från mål till slut.

Jag vet inte om ni minns finalen förra året. Det var Mats Sundins turnering men det var Mikael Renbergs och Peter Nordströms match. En puck som knappt var över mållinjen i sudden death dömdes som mål och jag minns särskilt den overkliga stämningen det var när det gick flera minuter innan beskedet kom och den finska VM-arenan var helt tyst och det enda som hördes var frasandet från cheerleadersarna som dansade helt utan musik. Det var nästan surrealistiskt.

Då förlorade Tre Kronor. Sudden var bitter, Foppa var bitter, men Mikael Tellqvist var kanske mest bitter.

Extra glöd i Foppas vinnarskalle

Nu är Peter Forsberg här och flera av kanadensarna som vann är också här. Jag hörde efter matchen att Foppa noterat det och det antar jag borgar för en extra glöd i hans vinnarskalle. Hans ögon brann när han talade om revansch. Det såg mycket lovande ut. Även om segerskytten Carter saknas i Kanadas lag.

Annars kan väl ingen hävda att nummer 21 spelade någon matchavgörande roll. Ingen poäng. Inga stora svepande rörelser men han serverade onekligen sina medspelare flera passningar som kunde givit mål. Faktiskt redan efter 3.45 när Jörgen Jönsson brände ett friläge.

Foppa gjorde en klart godkänd insats. Jag hade nästan glömt hur irrationellt han spelar och hur passningarna, de små smekande passningarna, nästan alltid kommer helt oförutsägbart.

I går uppenbarligen även för medspelarna i flera fall.

Nicklas Lidström fick en poäng och drog på sig närbevakning hela tiden i powerplay.

USA var livrädda för hans skott. Det öppnade enorma ytor för de andra och det bör frigöra målchanser i finalen i dag om Kanada gör samma sak.

Final 20.15 i afton.

Jag är väl kanske en dåre men något mycket starkt i luften här i Prag säger mig att Sverige vinner VM-guld i kväll.

Rensa Sergels torg eller Kungsträdgården eller var ni nu ska hålla festen.

Tre Kronor är redan på väg.

Här är alla tidigare svenska VM-guld i ishockey

Bengt-Åke Gustafsson, 46, VM-guld 1987

- Vi vinner. 3-1. Påhlsson-linen gör ett otroligt arbete som skapar ytor för de andra. Lidström är en klippa bakåt.

Thomas Rundqvist, VM-guld 1991

- Det blir guld, 3-1. De har spelat stabilt hela turneringen. Lundqvist ger lugn till laget.

Lasse Björn, 72, VM-guld 1953 och 1957

- 3-1 till Sverige. Vi har spelat stabilt hela tiden. Men minus till ismakarna - det är usel is.

Sven Tumba, 72, VM-guld 1962

- Vi vinner med 4-1. Foppa och Lidström drar på sig uppmärksamhet - då får de andra spelrum.

Johan Hedberg, 30 VM-guld 1998

- De vinner med 3-1. Sista målet i om kasse. Lidström sätter den.

Anders "Masken" Carlsson, 43 VM-guld 1987 och 1991

- 3-1 till Sverige. Sveriges har den bäste backen och forwarden i Nicklas Lidström och Peter Forsberg. Jonathan Hedström avgör matchen.

Svenska VM-guld genom tiderna

Lasse Anrell