Pebben fixade ett nytt viktigt VM-mål

HOCKEY

PRAG

Mot Finland- i den klassiska VM-semifinalen i fjol - avgjorde Per-Johan Axelsson med sitt 6-5-mål.

I går avgjorde han semifinalen mot USA med ett drömmål.

- Jag har aldrig siktat och kommer aldrig att sikta. Det fungerar faktiskt, säger "Pebben" och skrattar.

Foto: LASSE ALLARD
"Pebben" jublar efter sitt 3-1-mål mot USA.

Per-Johan Axelsson är inte känd som någon stor målskytt - snarare en grovjobbare och rollspelare. Han gjorde bara sex mål på 75 matcher med Boston den här säsongen.

I landslaget har han lyckats med 20 fullträffar på 64 matcher.

I går kom det tjugonde.

- Skönt att få sätta en. Det tillhör ju inte vanligheterna direkt, säger Per-Johan Axelsson och brister ut i ett stort leende.

Gör viktiga mål

Men han gör viktiga mål.

Förra året i Helsingfors var han i hösta grad delaktig i segern. Tre Kronor vände - som alla minns - 1-5 till seger 6-5 och avgörandet styrde "Pebben" in bakom en chanslös Pasi Nurminen.

Ett mål som nästan glömts bort i konkurrens med målvakten Mikael Tellqvists fantastiska inhopp och Peter Forsbergs klassiska drömmål.

- Egentligen bryr jag mig inte om vem som sätter puckarna. Vi vann i dag och det var fruktansvärt skönt när slutsignalen gick, säger Per-Johan Axelsson.

Hans 3-1-mål var hur snygg som helst. Nicklas Lidström tog emot en hoppande puck vid blålinjen på tennis, spelade den mellan två amerikaner och friställde "Pebben", som drog en rökare rakt upp i krysset.

Snyggt? Ja.

Viktigt? Definitivt.

Bytte om snabbt

Hade USA kvitterat skulle Tre Kronor fått en tuff kväll.

- Det är ingen idé att fundera så mycket. Nu är vi i VM-final och det gäller att direkt börja fokusera på den matchen, säger Per-Johan Axelsson.

Han och övriga spelare i Tre Kronor bytte om snabbt och försvann från arenan till hotellet.

- Det kommer nog att ta ett tag innan jag somnar, men det är viktigt att komma hem, äta och försöka få mycket sömn som möjligt, säger "Pebben".

I dag väntar Kanada i final - samma Kanada som slog ut Tre Kronor i finalen i Helsingfors i fjol.

- Givetvis är vi ute efter revansch. Inget snack om saken. Men det som hände förra året är nästan glömt. Man får inte gå omkring och älta försluter för länge, säger Per-Johan Axelsson.

Efter ett nytt klassiskt Tre Kronor-mål.

Patrik Thornéus