Läkaren: Tacklingen var livsfarlig

HOCKEY

Vansinnestacklingen mot Peter Forsberg kan ha gett honom men för livet.

- Det är möjligt att han fått skador i nacken, till exempel whiplash. Tacklingen var livsfarlig, säger Lars-Göran Hassel, HV 71:s läkare.

Hassel.

Det var meningen att finalen i går skulle bli Peter Forsberg stora galakväll.

Svenska folket väntade på nya mästerverk av världens bäste hockeyspelare.

Men det blev inte så.

Peter Forsberg inledde visserligen med en briljant 30 meters passning till Daniel Alfredsson som helt frispelad gjorde 2-0.

Tre minuter därefter chockades Tre Kronor, publiken i Sazka Arena, pappa och mamma Forsberg på vip-läktaren och tv-tittarna.

Satsade brutalt

94 kilo tunge kanadensaren Rob Niedermayer tog tillfället i akt och tacklade Forsberg bryskt bakifrån. Han satsade brutalt och Forsberg var helt ovetande om Niedermayers tjuvsmäll. Foppas huvud kastades bakåt och han for handlöst mot sargen.

Forsberg blev liggande, men skakade av sig smärtan och reste på sig. Framför tv:n i Jönköping satt HV 71:s matchläkare Lars-Göran Hassel.

Han var upprörd över tacklingen.

- En sådan där tackling i ryggen är livsfarlig. Helt vansinnigt tycker jag. Dessbättre ser man inte sådana där tacklingar allt för ofta längre, säger Lars-Göran Hassel.

Peter Forsbergs huvudrörelse i samband med smällen påminde mycket om en pisksnärtsliknande rörelse.

- Ja, det är möjligt att han fått whiplash-skada. Det var en smäll i bakryggen och Forsberg var oförberedd, säger Lars-Göran Hassel.

Måste få behandling

De som drabbas av whiplashskador blir i de allra flesta fallen helt återställda. Men det finns många som lider av smärtor i nacken resten av livet.

Det gäller att få rätt behandling och att låta experter undersöka nacken och ryggen.

- Det är svårt att upptäcka nackskador på magnetröntgen. Skadorna kan även utvecklas senare i livet. Det bästa är Peter Forsberg undersöker nacken och ryggen ordentligt, säger Hassel.

Fakta/Whiplash

Tomas Ros