Minuten som förstörde allt

Nicklas Lidströms två tunga byten: Vi hade problem...

1 av 2 | Foto: SCANPIX
ETT FÖRSVAR I KAOS Kanadas 3-3-mål görs bara minuten efter 3–2 och backarna Hållberg och Lidström håller inte alls rätt positioner.
HOCKEY

PRAG

Världens bäste back Nicklas Lidström har haft svårt att lyckas i Tre Kronor.

Så också i går.

Detroit-stjärnan var inne på fyra av fem baklängesmål mot Kanada.

- Många mål var det. Vi hade problem i egen zon, säger "Lidas" och suckar tungt.

Förutom två OS och ett World Cup har Nicklas Lidström bara gjort två VM-turneringar i karriären. 1991 i Finland - som 21-åring - tog han guld och för tre år sedan blev det brons i Italien.

Han kom till Tjeckien med ett enda mål: att vinna guld igen.

"Lidas" lämnade snabbt Nordamerika efter förlusten mot Calgary Stanley Cup-slutspelet och tog första bästa flyg till Europa.

"Ville vinna guld"

Det blev två matcher och ett silver.

- Jag ångrar absolut ingenting. Så klart ville jag vinna guld och jag är besviken just nu, men det här var någonting jag ville göra, säger Nicklas Lidström till Sportbladet.

Han dröjer kvar drygt en halvtimme i omklädningsrummet innan han med släpade steg kommer och möter media. Som vanligt är han mycket samlad och svarar tålmodigt på alla frågor om hans och Tre Kronors insats i finalen.

- Det såg väldigt bra ut i början, men sedan tappade vi spelet. Vi hade till och med flera chanser att göra 4-1, men" Sedan blev det som det blev. Allt gick fel.

Nicklas Lidström är otroligt stor i NHL - precis så stor som man blir efter att han vunnit titeln som världens bäste back tre gånger - men eftersom han spelat så lite i landslaget är han en av våra mest anonyma superstjärnor i Nordamerika.

Dessutom har han haft svårt att lyckas när han dragit på sig den blågula tröjan.

Så även i går.

Nicklas Lidström var inne på fyra av fem baklängesmål och samarbetet med backkollegan Per Hållberg fungerade - med facit i hand - inte.

- Jag har inte räknat hur många mål jag var inne på, men jag kan tänka mig att det blev många, säger "Lidas" och tänker efter.

Och fortsätter:

- Det är klart att det finns saker som jag kunde ha gjort annorlunda, men det var varken min eller Tre Kronors dag i dag.

Skyller inte ifrån sig

Nicklas Lidström vill inte skylla ifrån sig förlusten eller sin egen mindre bra insats.

- Att vi kom in sent i turneringen tror jag inte ska ha spelat någon större roll. Inte heller det faktum att jag inte är van vid den stora isytan. Nej, ibland blir det bara så här, säger han.

I dag strax innan lunch flyger Nicklas Lidström tillbaka till USA från Prags flygplats.

- Jag ska hem till familjen. Det kommer att ta ett tag att glömma det här, men allt går vidare, säger Nicklas Lidström.

Till hösten är det World Cup och sedan kanske vi får se Nicklas Lidström i elitserien. Blir det lockout kan han hamna i Sverige.

- Jag ska åka hem och fundera på hur vi ska göra i så fall, om vi blir kvar eller flyttar hem, säger han.

Patrik Thornéus