Tio frågor – tio svar

Mats Wennerholm ger svar på varför vi föll mot Kanada – igen.

HOCKEY

PRAG

VM är över och Tre Kronor förlorade en enda match.

Men det var den viktigaste.

Kanada vann VM-finalen med 5–3 och de gjorde det rättvist.

Men hur kunde vi förlora igen? Är Hardy en evig förlorare? Finns Dahlén-effekten? Var det rätt att ta hem Peter Forsberg och Nicklas Lidström?

Många frågor söker svar.

Jag ska försöka svara på dem alla, så gott jag kan.

Tio frågor – och tio svar.

Varför förlorade vi mot Kanada – igen?

– Därför att Kanada var det bättre laget. I Helsingfors i fjol var det mindre skillnad spelmässigt, men den här gången var det kanadensarna som bestämde. Trots ledning med både 2–0 och 3–1, fortsatte Kanada att mala ner svenskarna. Den våldsamma forcering som gav både 2–3 och 3–3 var mäktig. I det läget av matchen vann kanadensarna varenda närkamp.

Vad betydde överfallet på Foppa?

– Mycket mer än de flesta tror. Det vände faktiskt matchen. I bytet innan hade han spelat fram Daniel Alfredsson till 2–0. Kanadensarna visste mycket väl vem de var tvungna att stoppa. Och efter den smällen verkade svenskarna lite småchockade. Spelet ville aldrig stämma efter det. det var typisk kanadensisk skrämseltaktik.

Gömma sig bakom stjärnorna

Var det rätt att ta hem Foppa och Nicklas Lidström med bara två matcher kvar att spela?

– Självklart var det rätt. Det går inte att tacka nej till två världsspelare, speciellt om man ställt frågan om de vill komma. Men den stora risken är övriga lagets reaktion. Det är lätt att åka och gömma sig bakom de stora namnen, ett känt fenomen inom hockeyn. Att övriga laget underpresterar, då stjärnorna är på plats. Men Nicklas Lidström var inte bra i finalen, det kan jag hålla med om. Han fick alldeles för mycket istid i förhållandena till vad han presenterade.

Hardy, då? Hur coachade han egentligen i finalen? Det var ju ett ständigt dribblande med femmorna?

– Ja, det var det. Men det har det varit under hela VM-turneringen och då har Hardy haft rätta fingertoppskänslan. Vi har vänt underlägen och både avgjort och kvitterat med bara minuten kvar av matcherna.

Men kom igen, nu. I vintras krävde du Hardys avgång och nu är han plötsligt en dundercoach?

– Ja, jag kan hålla med om att jag svängt. Men det har också hockeyförbundet. Hardy klarade inte av vara ensam ansvarig. Efter Hardys bedrövliga höst, gjorde Svenska Ishockeyförbundet de nödvändiga förändringarna, De anställde både Ulf Dahlén och en professionell presschef. Hardys fick den avlastning han behövde och det har gjort att han klarat jobbet bättre.

Hardy stannar till 2006

Men han är ju ingen vinnare. Han förlorar alltid de viktiga matcherna?

– Det kan jag hålla med om. Men Hardy har ett vattentätt kontrakt som sträcker sig över OS i Turin 2006. Förbundet har inte råd att sparka honom, med sin skrala ekonomi. Men Hardy/Dahlén är faktiskt ett acceptabelt alternativ. Sedan Dahlén klev in har Sverige vunnit tretton av de sjutton senaste landskamperna. Och bara förlorat två.

Men Dahlén-effekten är väl ändå överdriven?

- Nej, absolut inte. Hela VM har varit en enda Dahlén-effekt. Dahlén har gjort Hardy till en bättre coach. Så enkelt är det. Hardy har sluppit det han avskyr mest, den offentliga roll som följer med jobbet som förbundskapten. Dessutom tror jag Dahlén legat bakom många av de taktiska fullträffar svenskarna haft hittills i VM.

Äh, var det inte så enkelt att Henrik Lundqvist i målet föll igenom?

– Nej. Jag lastar inte Henke för den här förlusten. Han hade minimal hjälp och kanadensare är ruggiga avslutare. Men han lärde sig säkert en hel del för framtiden.

Hur många av de här spelarna är med i World Cup?

– Lite mindre än hälften. Stora problemet är väl målvaktssidan. Där blir det svårt att bestämma sig. Men jag tror bara två eller tre backar kommer med. Dick Tärnström, som utsågs till VM:s bästa back, och Nicklas Lidström är självskrivna. Daniel Tjärnqvist är en av Hardys favoriter, men det finns bättre svenska backar i NHL.

Så det blir revansch i World Cup i september?

– Nja. Då blir det förmodligen Kanada igen. De kommer att ha ännu färre spelare från VM-laget, än vad svenskarna har. Så det blir lika tufft då – om inte värre.