Hardys lagbygge får stå tillbaka för tunga namn

Erika Strandell: …men kanske är World Cup början på något stort

HOCKEY

Det är nästan så man börjat tycka synd om Hardy.

Klart karln måste ha tröttnat på kritiken, så snöpliga förluster som han tvingats genomlida. Klart karln nu tar chansen att sätta ihop det absolut bästa vi har till World Cup.

Och kanske är det bara början på något ännu större.

Hårde Hardy må vara hård men nog kan man tänka sig att han, åtminstone vid något tillfälle, känt sig en smula desperat där i båset. För inte en enda gång har han coachat landslaget till vinst. Flera gånger har han stupat mitt på den berömda mållinjen.

Ännu fler gånger har han tvingats svara på samma smärtande frågor om varför det blev som det blev.

Det är också där, i samvaron med journalister, som Hardy visat sin allra svagaste sida. För när Dahlén lyckas vara mjuk och slipad på samma gång är Hardy istället taggig och bitsk (om än väldigt rolig ibland, ni såg väl det iskalla mottagandet av TV4-sporten på Arlanda efter VM?).

Och när det nu talas om sista chansen för Hardy i World Cup, är det då så konstigt att karln kramar ur allt det bästa som Sverige har att ge? När vi nu har ett så fantastiskt underlag att välja bland?

Bara två från elitserien

- Vi har inte skapat ett Sveriges All Star-lag till World Cup. Det viktigaste är att bygga ett lag, sa dock Ulf Dahlén efter presentationen av laguppställningen.

Vilket onekligen blir lite skrattretande. För där finns nummer ett till nio på NHL:s poängliga, rakt av, och tretton av de femton i topp är visst också med. Sen tillkommer två ynka spelare från elitserien. Varav en riskerar att hamna på läktaren.

Så det där med lagbygge får nog - tyvärr kanske vissa tycker - den här gången stå tillbaka för prestation, skrämseltaktik och marknadsföring. De allra tyngsta namnen ska stå med på papperet för att inge respekt, för att sälja biljetter och förstås för att upprätta hedern för både Hardy och Tre Kronor.

Det är inget att hymla med.

Återväxt, gruppkänsla, lagbygge och chanstagningar är därmed satt i skuggan under World Cup. Och det är ganska lätt att känna med Hardy i det beslutet.

- You Swedes ain"t no gamblers, som Daily Mirrors fotbollskrönikör sa i Fotbollskväll apropå Svennis startelva till EM.

Nej, spela bör man bara göra när man har råd med det.

Något ligger i luften

Sen är det förstås så att även spelarna bör ha lessnat på att få stryk av än finnar, än tjecker, än kanadicker. Mangrant ställer tretton av femton på NHL:s poängligetopp upp i World Cup och det är som om något ligger i luften.

Den där svindlande känslan av att inget kanske blir sig riktigt likt efter turneringen i augusti.

För vad vet vi egentligen om höstens ishockey, vilka svenskar som ska delta där och på vilka premisser?

Svaret är nada.

Kanske blir det lockout och vi får hela All Star-laget på hemmaplan. Kanske får Sedinarna, Zetterberg och Modin spela i både Kinnarps arena och Mora ishall.

Kanske får vi tusentals och åter tusentals autografjagande barn utanför varenda svensk Elitseriearena. Kanske får vi en större ishockeypublik, ett större fokus på inhemsk ishockey, än någonsin förr.

Om så bara för några ynka månader.

Kanske är Hardys World Cup-lag i själva verket bara försmaken på något vi inte riktigt förberett oss på, något vi bara kunnat drömma om i vår vildaste fantasi?

Kanske är det fullspäckade stjärnlaget i World Cup precis vad som behövs för att tända de svenska spelarna i Sverige. Och i så fall kanske våra landslagscoacher gjort mer för återväxten än vi riktigt tänkt på.

Erika Strandell ([email protected])