Suddens hemliga vapen

Målvakterna fruktar den raka klubban: Den gör att jag kan skjuta från alla håll

HOCKEY

Sveriges lagkapten Mats Sundin sköt ett stenhårt slagskott i nättaket och hade två målgivande passningar mot Tyskland.

Alla med backhand.

Suddens hemlighet är ett nästan helt rakt klubblad.

- Den lilla vinkeln gör att jag kan skjuta från båda håll. Mig passar det perfekt, säger han.

Foto: LASSE ALLARD
Kung sudden Ännu en gång visade Mats Sundin att han är en nyckelspelare i Tre Kronor.

Det är inte första gången.

Mats Sundin har gjort massor av mål med backhandsidan - både i Toronto och i Tre Kronor - och den har blivit hans varumärke som ishockeyspelare.

Till och med när han och Wayne Gretzky gjorde reklam för en känd hamburgerkedja talade man i filmen om Suddens fantastiska backhand.

- Numera går ishockeyn så fort och som spelare har man nästan ingen tid alls att hantera pucken. Därför är det smart att kunna spela med båda sidorna av klubbladet, säger Mats Sundin till Sportbladet.

Ja, det visade han mot Tyskland.

Typiskt Sudden-mål

2-1 var ett typiskt Sudden-mål. Han fick pucken av Tomas Holmström och med ryggen vänd mot Tysklands NHL-målvakt Olof Kölzig sköt han en backhand stenhårt i nättaket.

Som ett slagskott - fast med fel sida.

- En av förklaringarna är klubban. Jag har alltid spelat med ett nästan helt rakt klubblad. Jag vet inte riktigt varför det blev så från början, men som center tyckte jag att det var enklare att teka, säger Mats Sundin.

Klubban är givetvis specialtillverkad. Ingen annan spelare kan nämligen hantera Suddens raka - och minst sagt annorlunda - klubbor.

- Ändå är dom jag har nu lite mer vinklade än dom jag hade tidigare. Har ändrat lite på senare år, säger han.

Sudden har utvecklat sitt backhandspel till skön konst och hans sätt att från nära håll lyfta pucken i nättaket är det ingen annan som klarar av.

- Många kanske tror att jag tränar på ett speciellt sätt, men det gör jag faktiskt inte. På något sätt har jag bara lätt för att skjuta med den sidan och ibland trillar puckarna också in, säger Sudden.

Sedan ska vi inte tala om hans fantastiska passningar med "fel" sida.

"Skönt att göra mål"

- I dag tycker jag det fungerade bra för våran kedja och för laget som helhet. Det viktigaste var ändå att vi vann, men det är klart, det är skönt att få gör ett mål också, säger han.

I första tre träningsmatcherna var han anonym, men i sista innan World Cup - mot Tjeckien borta - gjorde han två mål och hade en assist.

I går blev det ett mål och två assist. Sex poäng på två matcher, alltså.

- Det känns bättre och bättre, men vi måste lyfta oss ytterligare om vi ska slå Tjeckien, säger Mats Sundin.

Han ler.

Sudden står i omklädningsrummet och ger intervjuer och ser märkbart nöjd ut över att turneringen nu är igång och att han själv är på väg mot toppformen.

Den han alltid har i Tre Kronor.

- Det är ju det här vi väntat på. Även om Tyskland på papperet ska vara ett lite sämre lag så är det alltid viktigt att få sådana här matcher i benen. En seger är alltid en seger, säger Sudden.

Matchhjälte, vald till matchens lirare.

Kort och gott: Sveriges lagkapten Mats Sundin.

Suddens tre backhanspoäng

Patrik Thornéus