Det här var lite FÖR bra...

Peter Wennman på plats när Kanada slog USA i morse

HOCKEY

MONTREAL

Brrr... det här såg lite FÖR bra ut för att vi svenskar ska kunna sova lugnt den närmaste tiden.

Kanada och USA bjöd på fartfest i Montreals Bell Center i natt, Kanada vann med 2-1, och det var nordamerikansk hockey av typiskt, publikfriande snitt.

Foto: REUTERS
VISADE VÄGEN Dany Heatley och Joe Thornton jublar sedan Martin St Louis (längst ner i bild) gjort 1-0 till Kanada, som fick en smakstart på World Cup med 2-1-seger mot USA.

Kanske är det lätt att låta sig luras när man sitter i en fullpackad jättearena med fantastisk stämning, men detta prestigemöte mellan två lag som inte direkt älskar

varandra fick mig att njuta av tempot, musten, fighterna, färgen... det fullkomligt vibrerade av hockeydramatik både på läktarna och på isen.

Och apropå färg:

Kanada kom till sin första World Cup-match skrudat i dräkter som väckte viss uppmärksamhet.

Själv tyckte jag de var superläckra, men det fanns andra på pressläktaren som hade motsatt åsikt.

Färgen kallas "antikt guld" och dessa tröjor är exakta kopior av de som bars av Kanadas guldlag i OS 1920 i Antwerpen. Laget som representerade Kanada då hette Winnipeg Falcons, de besegrade Sverige med 12-1 i finalen och står fortfarande som en symbol för Kanadas storhet i internationell hockey.

Det var alltså därför som Mario Lemieux, Joe Sakic och kompani åkte omkring med "Winnipeg Falcons" på tröjärmarna och inga namn på ryggen - bara "Canada".

Laget är nästa lika nytt som dräkterna, och detta blev ett intressant möte mellan det unga Kanada och det äldre, rutinerade Team USA.

Det står dock klart att Kanada inte står och faller med sina få riktigt erfarna lirare. VM-hjälten från i våras, Dany Heatley, spelade strålande hockey ihop med sina kedjekamrater Vincent Lecavalier och Ryan Smyth.

Kombination av Loob och Näslund

Och NHL:s poängkung, Martin St. Louis, presenterade sig i första periden med ett snärtigt skott i nättaket, vilket gav 1-0 till Kanada.

St. Louis ser ut som en liten kombination av Mats Näslund och Håkan Loob, kvick, listig, med känsliga handleder och ett ruskigt målsinne. Ihop med centern Brad Richards och Simon Gagne bildar lille Martin en kedja som kommer att producera många poäng i den här turneringen.

Och gamle Mario Lemieux?

Jodå, han spelade till vänster bredvid Joe Sakic och Jarome Iginla och var klart godkänd. Han såg i vissa stunder ut som en helt ung man och var till och med inblandad i en man-mot-man-fight med Steve Konowalchuk i mellanperioden.

Kanada imponerade alltså, men det gjorde också USA.

42-årige (!) lagkaptenen Chris Chelios och hans kompisar blev hårt pressade i första perioden, direkt utspelade, men greps aldrig av panik. Laget höll positionerna bra, lät sig aldrig stressas sönder och roffade sen åt sig mer och mer av spelet.

Jag fick en känsla av att USA har mycket mer i bakfickan, det är ett lag som i typisk amerikansk stil blir livsfarligt när det blir tal om vinna-eller-försvinna-matcher så småningom.

Målvakten Robert Esche var lysande och fick också betydligt fler tillfällen att glänsa än Kanadas Martin Brodeur.

Detta är helt klart två målvakter som kommer att spela en stor roll i World Cup. Det kan vara värt att påpeka efter Tommy Salos tveksamma insats för Tre Kronor i går.

Det snackas mycket om Sverige bland de nordamerikanska hockeyexperterna här, det handlar om Peter Forsberg och Mats Sundin och Daniel Alfredssons nya frisyr, men också väldigt mycket om Tommy Salo.

Salo sågades i Kanada

Han blev, om vi ska vara ärliga, sågad i tusen bitar av hockeyfolket här i går.

Förre målvakten Sean Burke satt i tv-kanalen CBC och ruskade på huvudet åt Salos två insläppta mål mot Tyskland, och flera andra kommentatorer var lika nedlåtande.

Och åtskilliga gånger visades "det där målet" mot Vitryssland i OS 2002.

Tre Kronor nämns med stor respekt och kallas "laget med tre förstakedjor" - men det tycks nu redan beslutat och klart att Sverige inte kan vinna World Cup på grund av för svaga målvakter.

Lite för tidigt att dra såna slutsatser, tycker jag nog personligen.

Om Tre Kronor vinner sin kvartsfinal framöver och får möta Kanada eller USA på bortaplan kommer det emellertid att bli fruktansvärt svårt under alla omständigheter, så mycket begriper vi efter nattens hockeyfest i Montreal.

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM