Heta känslor när Kanada slog USA

2-1-seger mot USA i World Cup-premiären

HOCKEY

Montreal (TT-Reuters)

Målvakterna glänste, Mario Lemieux kastade handskarna och Martin St Louis blev matchvinnare när Kanada slog USA med 2–1 i ett hett möte i World Cup-ishockeyn natten till onsdagen svensk tid.

Foto: AP
Kanadas Martin St. Louis och Scott Niedermayer jublar framför USA:s målvakt Robert Esche.

För första gången sedan OS-finalen i Salt Lake City 2002 möttes Kanada och USA i en tävlingsmatch, då den nordamerikanska World Cup-gruppen drog i gång.

Att det är prestige i hockeymötena mellan de nordamerikanska ärkerivalerna bevisades inte minst av Mario Lemieux. Kanadas 38-årige superstjärna och legendariske lagkapten kastade handskarna och gav sig på USA:s forward Steve Konowalchuk i slutet av tredje perioden.

Ute efter Brodeur

– De var ute efter vår målvakt och var på honom flera gånger. Han (Konowalchuk) landade på Brodeur, så någon var tvungen att hoppa emellan och jag stod närmast, sade Lemieux om sin fight med Konowalchuk.

Redan från start var det full fart och heta känslor.

Spelmässigt hade Kanada övertaget, men båda målvakterna, Robert Esche i USA och Martin Brodeur i Kanada, var i toppslag och svarade för förstklassiga räddningar. Esche räddade 30 av 32 skott och Brodeur 23 av 24.

Esche visade klassen

Esche visade sin klass framför allt i första perioden, där Kanada vann skotten med 19–6.

– Lyckligtvis var Robert Esche på topp, som han varit under hela träningslägret. Han höll oss kvar i matchen och när vi väl kom in i matchen spelade vi riktigt bra, sade USA:s tränare Ron Wilson.

– Vi måste ge beröm åt Kanada, de var hungrigare än vi, spelade mer intensivt.

Esche släppte den första pucken förbi sig 16.01 in på första perioden. Joe Thornton slog en passning bakifrån målet till Martin St Louis, som med ett handledsskott gjorde 1–0 och skickade de drygt 21000 på läktarna i Bell Centre i Montreal upp i taket.

Joe Sakic gav Kanada 2–0 i början av tredje perioden, då hans skott gick via ett amerikanskt ben och i mål. Martin St Louis fanns med och assisterade.

USA kom dock tillbaka och i mitten av andra perioden kom reduceringen genom Bill Guerin. Sedan var det Brodeurs tur att briljera och i sista perioden spelade båda lagen tätt och försökte hitta luckor i motståndarförsvaren.

Kanada möter i sin nästa match Slovakien på onsdag och USA spelar mot Ryssland en dag senare.

Sportbladet-TT