Guldspel i två perioder – sen rasade Kronorna

– Skönt att vi kunde bjuda på en spännande match…

HOCKEY

Tre Kronor fortsatte guldmarschen i två perioder.

I tredje haltade man till – och skapade en rysare.

– Det var väl skönt att vi kunde bjuda på en spännande match, säger Jörgen Jönsson, efter 4-3 mot Tjeckien, till TV3.

Foto: REUTERS
MÅLJUBEL Då såg saken ut att vara klar. Men en tjeckisk upphämtning var nära att kosta Sverige segern.

Matchen började i rasande tempo och tjeckerna visade att man ville göra en bättre match än mot Finland. Men det var – än en gång – den svenska superkedjan med Modin, Sundin och Alfredsson som visade mest klass.

Lagkapten Mats Sundin spelade rev, slet, klev runt bakom mål och spelade fram Fredrik Modin. Pucken träffade Tomas Vokoun i målet, studsade i en hög bana – och ramlade in.

Då sviktade tjeckerna igen. Man började dra på sig onödiga utvisningar, spelade obalanserat och gav Sverige chansen.

Tre Kronor tog den. Och i början av andra var det äntligen dags för nästa världsartist att presentera sig i World Cup.

För när läget kom – serverat av Tomas Holmström – tvekade Peter Forsberg aldrig. Foppa tog emot pucken och skickade in den med ett handledsskott.

Tjeckerna gav direkt bort ännu ett power-play och det hade man inte råd med. Alfredsson hittade en framstötande Mattias Öhlund, det var 3-0 – och lagen fortsatte på samma vis.

Tjeckien drog på sig en onödig utvisning. Och Sverige gjorde mål. Kim Johnsson sköt och Henrik Zetterberg slängde sig fram och vred returen runt Vokoun.

Först då klev världsstjärnan Jaromir Jagr in i handlingen och skaffade två svenska utvisningar. Men inget stämde för tjeckerna.

Slutet av perioden rycktes sönder av utvisningar och strul – med matchklockan. Flera avbrott förstörde spelet och Sverige klev ut med övertygande ledning i paus.

I tredje perioden vaknade tjeckerna plötsligt. Mikael Tellqvist – som tidigare i matchen visat att han vill behålla platsen som förstemålvakt – tappade plötsligt puckarna bakom sig.

Först skickade Martin Rucinsky in ett lågt handledsskott som rann in vid sidan av Tellan. Och trots att Sverige tog time-out kunde tjeckerna fortsätta vräka på och backen Marek Zidlicky kunde prickskjuta in pucken mellan Tellans arm och kropp.

– De får två mål och plötsligt så är de så bra som de kan vara, säger Hardy Nilsson till TV3.

Och förbundskaptenen var kritisk mot många.

– En del var inte beredda att göra den fysiska insatsen och slog av lite på takten, säger han till TV3.

– Då är det svårt att slå tillbaka igen. Särskilt som vi hade en match i går kväll.

Tjeckerna pressade på, det svenska spelet darrade och Tellan höll på att revanschera sig med ett par fina räddningar. Men i stället kom en ny retur och när försvaret än en gång misslyckades att rensa slog Patrik Elias till.

Han fiskade upp pucken och satte en backhand mellan benen på Tellqvist. Och tjeckerna var bara ett mål borta från vändningen.

Det skulle bli värre. Andreas Johansson åkte på en utvisning, Vokoun lämnade målet och tjeckerna pressade på med sex man mot fyra.

Försvararna försökte bara vräka undan och hårt pressad tvingades Tellan åter rädda Tre Kronor. Man lyckades hålla emot och Sverige är obesegrat i World Cup.

– Det blev lite väl nära på slutet, säger Sudden till TV3.

– Det blir så här ibland på den här nivån. Marginalerna är små.

Mattias Lundell