Kiprusoff höll nollan - igen

Ett mål i varje period räckte för Finland mot Tyskland

HOCKEY

Köln

Finland är liksom Sverige obesegrat i World Cup efter segern mot Tyskland med 3-0 på torsdagskvällen.

Målvakten Mika Kiprusoff fortsätter att övertyga och höll nollan för andra matchen i rad.

Foto: GETTY IMAGES

Ett mål i varje period räckte för att Finland skulle besegra Tyskland, och ta över ledningen i gruppen. Jere Lehtinen fastställde slutresultatet, 3-0 (1-0, 1-0, 1-0), med knappt fem minuter kvar att spela - det enda målet som inte kom i numerärt överläge.

Rekordlång nolla

Trots de klara segersiffrorna hängde tyskarna med bra, men tvingades kapitulera två gånger i numerärt underläge. Först gjorde Kimmo Timonen 1-0 i spel fem mot fyra med ett precist handledsskott, därefter slog Teemu Selänne in 2-0 i spel fem mot tre.

Tyskland kunde mycket väl ha gjort ett mål om det inte hade varit för att målvakten Miikka Kiprusoff tycks ha hittat storformen. Han höll även nollan i Finlands första World Cup-match mot Tjeckien som slutade 4-0. Ingen målvakt, varken i World Cup eller Kanada Cup, har lyckats nollan så länge tidigare.

Kedjan med Jere Lehtinen, Saku Koivu och Teemu Selänne var mycket bra och var inblandad i samtliga Finlands mål.

På lördag möter Tre Kronor Finland i Helsingfors. Då avgörs det vem som blir etta och tvåa i gruppen. Vinner Sverige blir det kvartsfinal på måndag i Globen, vid förlust spelar Sverige kvartsfinal på tisdag.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM