”Jag ska nita Foppa hårt”

Finländske busen Ruutu hotar svenske stjärnan

HOCKEY

Finnkampen har börjat.

Jarkko Ruutu inleder den med att framföra ett hot till Peter Forsberg.

- Jag kommer att tackla hårt, få honom frustrerad och ta bort honom från spelet, säger den finske tuffingen till Sportbladet i natt.

Foto: AP
EN TUFFING Jarkko Ruutus uppgift mot Sverige blir att plocka bort Peter Forsberg ur matchen, något han tror är nyckeln till en finsk seger. Här ger han sig på Tysklands daniel Kreutzer i gårdagens match.

Finland har ett lag fyllt av spelare med mycket kraft, energi och hårdhet - en del på gränsen till det brutala.

Några av dessa är Mikko Eloranta, Ville Nieminen, Mikko Koivu, Jarkko Ruutu och Tuomo Ruuto.

Jarkko Ruutu är given i Finlands "grythundskedja".

Han spelar alltid hårt, ibland brutalt.

När Ruutu beskriver sig själv säger han att han aldrig viker en inch och att han får saker att hända på isen, ofta är det blåmärken och smärta inblandat.

Ruutu är skolad i collegehockeyn i USA. Där lärde han sig fula tricks på isen och skaffade sig respekt genom att slänga handskarna trots att motståndarna var både längre och tyngre.

Efter college åkte han hem till finska ligan och vann utvisningsligan.

I morgon vet Jarkko Ruutu vad som gäller.

Han har full kontroll på vilka spelare i Tre Kronor som han ska ge sig på.

Peter Forsberg ska inte få någon lugn kväll.

Tacklades groggy

I VM-finalen i våras tog Rob Niedermayer hand om Peter Forsberg och tacklade honom groggy - därefter var Foppa sig inte lik och Kanada vann VM-guldet.

Operation Stoppa Foppa har inletts hos finnarna och det är Jarkko Ruutu som ska få bort svenske superstjärnan från matchen.

- Jag har mött Peter många gånger i NHL. Jag gillar att möta honom och vi har haft många duster på isen, säger Jarkko Ruutu, till vardags i Vancouver Canucks.

Ruutu har taktiken klar.

- Det gäller att nita Forsberg hårt. Får man honom frustrerad tappar han fokus på spelet och då har jag lyckats. Jag kommer ta bort honom från spelet, säger Ruutu.

Finlands seger mot Tyskland i går var en typisk Ruutu-match. Han fick fyra utvisningsminuter och hann med att köra över tyska målvakten Olaf Kolzig.

- Det är min stil. Jag gillar att spela hårt, säger Ruutu.

Han tror att matchen i morgon blir målsnål och tät. Trots att matchen egentligen inte gäller något kommer det bli svettigt och tufft på isen.

- Sverige är våra ärkerivaler. Vi vill alltid slå Sverige. Det är en jätteviktig match för oss, säger Ruutu.

De 16 senaste Finnkamperna

SVERIGE-FINLAND

Tomas Ros