Ryssland dominerade mot USA i World Cup

HOCKEY

Toronto (TT-Reuters)

Ett drömmål av Alexej Kovalev och bra fart under skridskorna.

Det gav Ryssland en oväntad 3–1-seger mot USA i Nordamerikagruppen i World Cup.

– Jag tycker inte att dom var så jättebra, det var vi som var dåliga, tyckte USA:s lagkapten Chris Chelios.

Ryssland utan flera av sina stora namn har inte imponerat före World Cup. Men i sin första match i turneringen mot USA i St Paul släppte de ryska vinthundarna loss. Bara storspel från målvakten Robert Esche räddade hemmalaget från en storförlust.

– Esche höll oss kvar i matchen. Vi hade ingen energi men det hade dom, sade Chelios, som hade otur på Rysslands 1–0-mål.

Det kom efter 12.20 i andra perioden och var ett turmål. Darius Zubrus åkte in bakom USA:s mål och slängde in pucken framför Esche i förhoppning om att nå en lagkompis klubba. Men istället gick den i mål via backen Chelios.

Ett snabbt svar från Keith Tkachuk i spel fem mot fyra hjälpte inte nordamerikanerna som inledde World Cup med en 1–2-förlust mot Kanada och behövde poäng mot Ryssland.

Kovalev lekte

De 18064 i den utsålda arenan i St Paul fick sedan se Alexej Kovalev göra ett underbart mål i början av tredje perioden. Med fräcka finter lekte han bort Tony Amonte innan han lockade ner Esche på isen.

– Kovalev är en av de bästa en mot en spelarna inom ishockeyn. De finter han gjorde samt avslutningen var fenomenala, sade lagkamraten Darius Kasparaitis enligt turneringens hemsida.

Ur dålig vinkel kunde Kovalev sedan lyfta in 2–1.

– Han lurade mig men jag trodde att jag hade täckt upp vinkeln och jag blev överraskad när det ändå fanns utrymme att sätta den, sade Esche, som räddade 42 av ryssarnas 45 skott.

Ut med stjärnorna

På andra sidan rinken hade Ilya Bryzgalov det lättare. Han stoppade 20 av 21 amerikanska skott.

Viktor Kozlov säkrade den ryska segern med sitt 3–1-mål med knappt två minuter kvar av matchen.

USA måste nu besegra Slovakien på fredag för att undvika att sluta sist i gruppen och tvingas spela en trolig kvartsfinalmatch mot Kanada i Toronto i nästa vecka. Torsdagens svaga insats gör att flera stjärnor riskerar att hamna utan för laget mot Slovakien.

– Vi måste förändra kemin i laget. Vi måste tänka på lagets bästa och då kan man inte spela på gamla meriter, sade en mycket besviken Ron Wilson, förbundskapten i USA.

Ryssland möter Kanada i Toronto på lördag och Slovakien på söndag, även det i Toronto.

Sportbladet-TT

ARTIKELN HANDLAR OM