Tre Kronor nära att vända mot Finland

Hämtade upp underläge - men missade gruppsegern

HOCKEY

Helsingfors

En ny svensk mardrömsstart i Hartwall Arena - och en ny svensk upphämtning.

Men den här gången räckte det inte ända fram.

- Det känns lite snöpligt, säger Nicklas Lidström om 4-4-resultatet som inte var nog för att snuva Finland på gruppsegern.

Foto: BILDBYRÅN
Henrik Zetterberg oroar Miikka Kiprusoff.

Ett mål till hade krävts. Då hade Tre Kronor gått förbi Finland, tagit förstaplatsen i World Cup-ishockeyns Europagrupp och ställts mot Tyskland i stället för Tjeckien i kvartsfinalen.

Ett sånt scenario var på väg att inträffa - i ett möte som kunde ha blivit ytterligare en klassisk hockeyvändning på finländsk mark.

Få, om någon, hade glömt hur det såg ut senast.

Det var i den kvartsfinalen, i VM 2003, som 1-5 blev till 6-5, förlorare blev till svenska hjältar och ett fiasko till en plats i semifinal.

Lördagsmatchen i World Cup låg länge som ett karbonpapper rakt över.

Först en ny finländsk chocköppning - med 2-0 redan efter fyra minuter (Ville Peltonen och Ossi Väänänen) och 3-1 efter 12.46 (Saku Koivu).

Men så småningom också en ny svensk upphämtning.

- Vi fick en olycklig inledning, första målet var en studs på ett ben förbi Mikael Tellqvist, konstaterar Nicklas Lidström efteråt.

- Men sedan visade vi moral.

Och började snart att komma tillbaka.

In via plockhandsken

När Fredrik Modin styrde in 3-3 på Kim Johnssons passning i slutet av första perioden hade Tre Kronor på nytt hämtat in och kommit ikapp.

Men den här gången bet Finland ifrån.

Redan i den andra periodens första minut kom Olli Jokinen glidande i svensk försvarszon. Från distans släppte han iväg ett slagskott som Mikael Tellqvist var på med plockhandsken - en puck som han borde ha hållit, men som han fick se studsa in intill bortre stolpen.

4-3-målet gav Finland luft.

När sedan Miikka Kiprusoff korkade igen på andra sidan isen fick Tre Kronor problem. Peter Forsberg hade ett par chanser, Mats Sundin ett bra läge, Per-Johan Axelsson ett annat.

När Calgarymålvakten till slut tvingades ge sig spelade Tre Kronor sex mot fyra. Förbundskapten Hardy Nilsson hade tagit ut Mikael Tellqvist och finländske backen Kimmo Timonen satt utvisad.

Då, med knappt elva sekunder kvar av den tredje perioden, lyfte Tomas Holmström in returen som gav 4-4 och förlängning.

Finländsk gruppseger

I förlängningen jagade Tre Kronor efter seger.

Man skapade ett par chanser, rejält tryck - men inget mål.

Därför var det Finland - och inte Tre Kronor - som sträckte armarna mot taket när slutsignalen gick och det fortfarande stod 4-4 på resultattavlan ovanför.

Det räckte till finländsk gruppseger - och till ett möte med jumbon Tyskland i måndagens kvartsfinal.

För Sverige väntar Tjeckien på tisdag. Ett Tjeckien som rejält ruskade om Tre Kronor i gruppmötet i Globen.

Minnesbilden av den tredje periodens tjeckiska anstormning - och upphämtningen från 0-4 till 3-4 - är anledning nog för att bekymra förbundskapten Hardy Nilsson.

Men minnesbilderna av lördagskvällens nya upphämtning ger ändå hopp.

- Vi visade att vi är starka, säger Nicklas Lidström.

Jakob Sillén/TT