Kanada - helt enligt manus

Peter Wennman i Toronto: Allt är upplagt för den stora revanschen

HOCKEY

TORONTO

Så nu börjar det alltså på riktigt.

Första kvartsfinalen i World Cup i kväll (Finland-Tyskland) och två riktiga rysare i morgon: Tre Kronor-Tjeckien och Ryssland-USA.

Säga vad man vill om det "meningslösa" gruppspelet, men som man bäddar får man ligga.

Foto: AP
bäst i world cup Sportbladets Peter Wennman rankar Kanada som bästa lag hittills i World Cup.

Inte för att man ska ta nåt för givet, inte ens i det här sammanhanget, men man får väl redan nu räkna in

Kanada (som möter Slovakien) och Finland i semifinalerna.

Det irriterar mig lite att turneringen på så vis följer manuskriptet, det som slutar med en final mellan Kanada och USA och där det är meningen att Kanada ska ta en hejdundrande revansch för förlusten i World Cup 1996.

Nu är det ju inte säkert att det gamla Team Viagra (USA) klarar av ett mycket spelglatt Ryssland, men det KUNDE ju faktiskt ha blivit en semifinal mellan Kanada och USA. Då hade Europa haft ett lag i finalen.

Det där med 1996 sitter där som en tagg i kanadensiska hockeyhjärtan fortfarande.

Lönnlöven har återtagit makten i hockeyvärlden - vilket man nogsamt påpekar i alla tv-sändningar här, dygnet runt - genom att vinna OS 2002 och två raka VM-turneringar.

Jag har aldrig tidigare märkt att vårens "amatör-VM" haft nån större betydelse på den här sidan Atlanten, men nu vevas ständiga repriser av hjältarnas två VM-finaler mot Tre Kronor. Det är ingen måtta på hyllningarna.

Vinst och ordningen är återställd

Häromnatten, när jag satt jetlaggad och sömnlös och stirrade i taket på hotellrummet, likt en Bill Murray i filmen "Lost In Translation" (tyvärr fanns det ingen Scarlett Johansson att ringa) slog jag på tv:n och - jodå, hela VM-finalen från i våras visades på en av sportkanalerna.

Så: det är bara World Cup som återstår innan hela ordningen är återställd.

Slovakien kan knappast ställa till med nåt som stör den vackra bilden, även om jag alltid har gillat den slovakiska hockeyns uppkäftighet.

Sen kan det alltså bli Sverige i Air Canada Center - om Tre Kronor verkligen lyckas krångla sig förbi de oberäkneliga tjeckerna. Usch, det är en hemsk match!

Men om kapten Sundin kommer till Toronto kan det bli en sjuhelsickes fight, nåt i stil med nagelbitaren i Philadelphia 1996.

Bättre lag förra gången

Egentligen tycker jag Tre Kronor hade ett jämnare och mer balanserat lag då, framför allt såg backsidan säkrare ut. Och ingen kunde klaga på målvaktsduon Tommy Salo/Tommy Söderström.

För Kanada är det tvärtom: 1996 spelade superstjärnor som Wayne Gretzky, Mark Messier och Paul Coffey, trots att deras karriärer var i dalande. Och där fanns namn som Eric Lindros, Steve Yzerman, Brendan Shanahan och den ettrige Theo Fleury.

I dag är Kanada jämnstarkare, yngre, hungrigare och spelar mer som ett lag.

Jag skrev i går att Kanada inte har några spelare av Mats Sundins eller Peter Forsbergs klass. Att de riktigt lysande superstjärnorna saknas. Givetvis kom det en del taskigt stavade mejl från den klick svenska grabbar som sitter och läser NHL-magasin hela dagarna och som VET BÄST och VET ALLT om just NHL, de har sett alla matcher på tv och accepterar icke att nån som "förmodligen aldrig sett hockey" har en annorlunda åsikt än dom.

Sålunda påstår dessa experter att kanadicker som Martin St. Louis, Dany Heatley, Jarome Iginla och Vincent Lecavallier är RIKTIGA superstjärnor, större än Sundin och Forsberg "som vi bara hyllar för att de är svenskar".

Sorry, boys, ni får tycka precis vad ni vill - men jag håller inte med. Sundin, Forsberg och Daniel Alfredsson skulle gå rätt in i Kanadas lag - och dominera.

Vi får hoppas att den där semifinalen Kanada-Sverige verkligen blir av. Jag påstår inte att Tre Kronor vinner - men lita på att Sudden & Foppa kommer att sätta sin prägel på den fighten.

Frågade förresten Forsbergs gamle Colorado-kompis Adam Foote om han hade nån hälsning att framföra till Foppa.

Han sken upp och sa:

- Keep your head up!

Sen sa Foote att Foppa hade skickat ett sms-meddelande till honom innan turneringen.

Vad Foppa skrev?

"I"ll kick your ass!"

Sportbladets Peter Wennman rankar lagen inför kvartsfinalerna

Längre ner på sidan: Wennman rankar lagen inför kvartsfinalerna.

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM