Jättebråk i Finland

Kaos i laget efter att Janne Niinimaa lämnat truppen: Gränsen är nådd

HOCKEY

HELSINGFORS

Det råder fullt kaos i det finska landslaget.

I går lämnade veteranen Janne Niinimaa truppen med omedelbar verkan. Orsaken är att han känner sig mobbad av förbundskaptenen Raimo Summanen.

- Gränsen är nådd. Om jag ska förklara varför jag inte tycker om honom kan jag hålla på fram till jul, säger Janne Niinimaa.

Foto: MATS STRAND
Niinimaa mot Zetterberg.

Det har länge spekulerats om missämja i den finska truppen. Så sent som förra veckan skrev en finsk tidning att förbundskapten Raimo Summanen var på väg att få sparken.

En uppgift som dementerade bestämt från förbundshåll.

Nu har sprickan i truppen blivit offentlig.

Efter 4-4 matchen mot Sverige i lördags fick Janne Niinimaa hård kritik av Raimo Summanen - trots att 29-åringen gjorde en bra match och fick positiv kritik efteråt. Utskällningen fortsatte i går på träningen och till slut fick Janne Niinimaa nog.

Han lämnade arenan i vredesmod och åkte till hotell Kämp och checkade ut.

Janne Niinimaa hade fått nog av Raimo Summanens ledarstil.

- Det här var mitt livs svåraste beslut och jag vill inte att en personlig strid ska gå ut över laget. Summanen och jag pratar inte samma språk. Det är fakta, säger Janne Niinimaa.

"Han saknar spärrar"

Raimo Summanen är känd för sin hårda ledarstil, som av många anses vara på gränsen.

- Han är världens trevligaste utanför arenan, men i den samma är han en galning. En riktig galning som saknar spärrar, säger en källa till Sportbladet.

Till tidningen Ilta Sanomat förklarar Janne Niinimaa att han - för att få lugn och ro i truppen - inte vill göra något stort nummer av sitt avhopp.

- Grabbarna måste få arbetsro. Vi har en jättechans att gå långt i World Cup.

Enligt uppgifter har bråket pågått en längre tid. När Raimo Summanen i somras tog ut truppen till World Cup fanns till exempel inte Janne Niinimaa med. Han hamnade bara som reserv, men fick chansen när Jere Karalahti inte fick inresevisum till USA på grund av sina tidigare drogproblem.

29-årige Janne Niinimaa är veteran i finska laget och en mycket omtyckt spelare. Han var med och vann VM-guld i Stockholm 1995 - med bland andra Raimo Summanen (!) - och är en sann finsk hockeyhjälte.

Finland mönstrar kanske sitt bästa landslag någonsin och spelar i dag kvartsfinal mot Tyskland.

Men matchen hamnar just nu i skymundan.

Alla pratar om bråket.

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM