Finland vidare med ett nödrop

Tyskland fick matchen dit de ville

Foto: GETTYS IMAGES
Kimmo Timonen.
HOCKEY

Helsingfors

Finland fick oväntat svårt att ta sig till semifinal i World Cup-ishockeyn.

Tack vare målvakten Miika Kiprusoff, segerskytten Mikko Eloranta och en hel del tur vann de till slut mot Tyskland med knappa 2-1.

- En av de sämsta matcher vi spelat i landslaget, sade lagkaptenen Saku Koivu.

Tyskarna fick i egenskap av sistalag i Europagruppen göra upp med segrarlaget Finland om en semifinalplats.

Men den väntade utklassningssegern kom aldrig.

I stället var det krampaktigt, stillastående och avvaktande. Tyskarna fick matchen dit de ville, visade upp en kompakt försvarsspel och hade sedan en storspelande Olaf Kölzig i målet.

Matchen avgjordes bara dryga tre minuter från slutet.

Olli Jokinen vann en tekning i anfallszon, Kimmo Timonen sköt från blålinjen och Mikko Eloranta styrde in pucken fram till 2-1.

- Vi visste att det skulle bli en tuff match, men vi har oss själv att skylla att den blev så här tuff. Vi gjorde det svårt för oss själva och tyskarna spelade bra, men vi vann till slut och det är ju det viktigaste, sade Saku Koivu.

Segern var långt ifrån övertygande.

Bortdömt mål

Det var mållöst långt in i den andra perioden då tyskarna började skapa en hel del chanser och var närmast ett ledningsmål.

Men bara någon minut efter att hemmapubliken i Hartwall Arena i Helsingfors börjat bua åt sitt lag, lyckades de blåvita få in pucken.

Olli Jokinen trodde först att han gett Finland ledningen, men det målet dömdes mycket riktigt bort då målburen var flyttad.

Men bara några sekunder senare fick de jubla.

Måste spela bättre

I power play kunde Niklas Hagman slå in 1-0-målet, vackert framspelad på tvären av Niko Kapanen och Kimmo Timonen som gjorde att Olaf Kölzig tvingades till två snabba sidledsförflyttningar.

Efter målet kom finländarna in i matchen lite mer, utan att skapa särskilt mycket.

I stället var det Marco Sturm, San José-anfallaren, som med ett rappt dragskott kvitterade sju minuter före slutet.

Men så kom segermålet bara några minuter senare.

Finland ställde upp utan backen Janne Niinimaa, som lämnade truppen i helgen efter en schism med förbundskaptenen Raimo Summanen.

- Det har inte hjälpt oss. Men vi är tillräckligt professionella för att klara det, sade Koivu.

Finland gjorde vad de skulle, är klara för semifinal - men det kommer att krävas en betydligt bättre insats om finländarna ska ha chansen att slå USA eller Ryssland i helgens semifinal.

TT