Taktik: spela som Kanada

"Vi får inte tappa pucken i mittzon"

HOCKEY

Glöm skönspel i kväll.

Tre Kronor ska spela som Kanada - en utpräglad "dump and chase"-hockey.

- Ja, vi får inte tappa pucken i mittzonen, det är prioritet ett, säger Ulf Dahlén, assisterande tränare.

Tjeckien är ett svårspelat lag. Tjeckerna kan se loja och nonchalanta ut - men blixtra till och göra många mål under en kort period. Tre Kronors landslagsledning med Hardy Nilsson, Ulf Dahlén och Johan Garpenlöv har analyserat Tjeckien.

De kan motståndarna i kvartsfinalen mycket bra.

Inför matchen i kväll vet de hur Tre Kronor ska lyckas.

Kanadensisk hockey

Segermedicinen är hockey på kanadensiskt vis.

Slå ned pucken djupt i motståndarens zon, jaga efter och bit fast den i anfallszon.

Eller "dump and chase" om man hellre vill.

Man sätter hög press på motståndarnas backar och som back är det väldigt jobbigt att spela mot ett lag som bara skjuter ned pucken i zon hela tiden.

- Ja, så kommer det att bli. Vi har spelat lite så mot de andra lagen också, men nu blir det ännu viktigare och påtagligt eftersom vi inte får slarva med pucken i mittzonen. Dribblar vi bort oss i mittzonen kommer tjeckerna ta pucken ifrån oss, säger Ulf Dahlén.

Just tjeckiska spelvändningar är Dahlén livrädd för. Tjeckien är mycket bra när de kommer med fart in i anfallszon.

- De har tekniska spelare som älskar att ta pucken i mittzonen, kontra och komma i tre mot två-lägen eller liknande, säger han.

Många NHL-lag spelar utpräglad "dump and chase". Man behöver inte ha några stjärnor för att klara av taktiken och man minimerar risken med snabba spelvändningar när pucken skjuts in djupt i anfallszon istället för att en forward eller back ska dribbla in den.

Tråkigare spel

Men ur publiksynpunkt är det givetvis roligare när det är passningskombinationer i mittzonen som ger Tre Kronor bra lägen att ta in pucken i anfallszon.

En svensk kedja som spelat kanadensisk hockey hela World Cup är den med Tomas Holmström, Marcus Nilson och Samuel Påhlsson. Nu ska fler kedjor anamma den höga forecheckingen.

Succé eller fiasko, i kväll vet vi svaret.

Här är Sveriges hemliga taktik mot Tjeckerna

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM