Jörgen Jönsson ska lösa krisen i Foppa-kedjan

HOCKEY

Foppa-kedjan fungerar inte.

Nu ska Jörgen Jönsson lösa krisen.

- Jag kommer att spela defensivt och låta Foppa och Näslund ha mycket puck, säger Jönsson.

Foto: LASSE ALLARD
Jörgen Jönsson.

Han har kallats för världens bäste hockeyspelare utanför NHL, Jörgen Jönsson.

I kväll har Jönsson en mäktig uppgift. Han ska centra Peter Forsberg och Markus Näslund.

Både Markus Näslund och Peter Forsberg rankas som två av världens bästa hockeyspelare och många har haft stora förhoppningar på duon i World Cup 2004.

Tidigare har både Samuel Påhlsson och Henrik Zetterberg försökt att gå mellan de svenska NHL-stjärnorna, men misslyckats.

Nu ska Färjestads Jörgen Jönsson lösa Tre Kronors problem.

- Jag tycker att både Näslund och Forsberg varit bra. De har kanske inte gjort många mål, men de är nyttiga för laget ändå, säger Jönsson.

Underpresterar

En snabb titt i statistiken ger fakta. Varken Markus Näslund eller Peter Forsberg har varit inne på ett mål framåt i spel fem mot fem. Men samtidigt varit inne på fyra respektive fem mål bakåt.

I klartext: Superkedjan har inte fungerat.

- Det jag kan göra är att tänka på defensiven så att Forsberg och Näslund kan koncentrera sig på att anfalla. Sedan ska jag åka mycket skridskor och bana väg för dem, säger Jönsson.

Har haft måltorka

Speciellt har Markus Näslund kritiserats. Han har inte gjort något mål hittills i World Cup och samtidigt öser han i mål när det handlar om NHL.

Jörgen Jönsson vet hur det är att vara i en måltorka.

Säsongen 02-03 var han mycket osynlig och gjorde bara ett mål de första 21 matcherna med Färjestad. Sedan lossnade det och han tog Värmlands hockeystolthet till SM-final.

- Jag pushar på Markus och försöker komma med råd. Men jag tror att det bästa man kan göra är att inte tänka på det som hänt. Se framåt - glöm alla missade målchanser, säger Jörgen Jönsson.

Jönsson hoppade in med Forsberg och Näslund efter halva matchen mot Finland i lördags. Det gjorde att det blev bättre fart på superspelarna.

Samma insats och fart behövs i kväll - annars är World Cup över för Tre Kronor.

Tomas Ros