Börje Salming: "Vi måste köra över folk"

Sportbladet träffade legendaren Salming inför kvällens ödesmatch

HOCKEY

Det har gått 30 år och 700 stygn sedan han fick slut på snacket om "chicken swedes".

Nu vill Börje Salming se Tre Kronor stå upp i World Cup.

- På papperet har vi det klart bästa laget i turneringen. Men vi måste smälla på mer.

Sportbladets Johan Flinck har träffade en levande, tuff och ödmjuk hockeylegendar.

Börje Salming går till doktorn.

Man blir nästan lite besviken.

Har man "legendar" som mellannamn förväntas man vara osårbar.

- Äh, det är en gammal ryggskada. Det låser sig ibland och då behöver jag gå till min sjukgymnast här, säger den 53-årige Vaxholmsbon där vi sitter i cafeterian på S:t Görans sjukhus.

Den här skadan härstammar visserligen från lumpens hinderbana i början av 1970-talet men Börje Salming har som bekant tagit sina smällar på rinken också, fler än någon annan svensk NHL-spelare under sina 17 säsonger.

I kväll vill han se Tre Kronor-spelarna ta sina smällar.

- Jag saknar goet ibland. Vi måste smälla på mer och köra över folk. Jag menar inte att vi ska slåss med knytnävarna, men vi måste markera: här är det vi som bestämmer.

- Jag pratar om helheten - a l l a måste banka på. Smäller det är det bara att smälla tillbaka. Jag brukar säga att man måste åka genom sargen.

I landslaget har inte de svenska stjärnorna någon annan som står upp för dem som i NHL.

- Det är en jäkla skillnad att spela i sina egna lag i NHL och i landslaget. Där behöver man inte ha den rollen, det finns andra som tar den. Och när man sen kommer till landslaget finns det ingen som tar rollen. Holmström kanske... men, nej, han jobbar mest lite framför mål.

Salming tar upp Rob Niedermayers överfall på Peter Forsberg i VM-finalen i våras som exempel.

- Efter det stod svenskarna bara och tittade på och hoppades att han skulle få matchstraff, men det fick han inte. Hade det varit Foppa som gjort det på en kanadensare hade de hoppat på honom fem stycken.

Saknar du den typen av spelare i Tre Kronor?

- Nej, vi har de här killarna. Vi kan vi också, vi är inte rädda.

Darth Vader-rösten är plåtigare än vanligt.

- Jag tappade nästan rösten i Finland. Vi skrek så mycket, säger Salming, som var på plats i Hartwall Arena i lördags.

- Då såg det bättre ut. Det var mer kamp.

Men bättre kan bli ännu mycket bättre.

- Det finns mycket att jobba med. Det blir stirrigt i egen zon. De andra får för enkla mål, mot Finland var det väl fyra skitmål. Och då menar jag inte att det var Tellqvists fel.

I den omdebatterade målvaktsfrågan tror Salming på "Tellan".

- Salo är också en mycket bra målvakt, men det han har emot sig är den här vågen ni i media ridit på om hans misstag mot Vitryssland. Det heter "Saloeffekten" så fort han gör ett misstag, till och med när någon annan målvakt gör ett misstag.

Han tror också på Tre Kronor i kvällens match.

- Vi bör slå dem. På papperet har vi det klart bästa laget i hela turneringen. Men ändå åker man dit med en känsla att...usch...bara vi inte får två mål i arslet i början. Då lever tjeckerna på sina kontringar sen. Då är de jättefarliga.

Vad säger du om Markus Näslund?

- Det är lite tamt. Jag läste i en intervju att han tappat självförtroendet, men jag tycker att Näslund är så duktig att han inte ska tappa självförtroendet. Lossnar det så kommer det att lossna ordentligt, hoppas det gör det för honom

i morgon.

"Jättenervös för NHL-strejk"

Men Salming tror inte en förlust

i morgon innebär att det är kört för den här gyllene svenska generationen.

- Jag tror inte det är sista chansen för dem. Det skulle vara att de tjänar så mycket pengar att de blir mätta. De behöver ju inte hålla på med hockeyn för att tjäna pengar. Det är den enda farligheten. Och skadorna. Men de har ju fortfarande passionen och motivationen att spela hockey, säger Salming.

Och NHL-strejken är ett större hot mot svensk hockeys framtid än ännu ett misslyckat stort mästerskap med proffsen.

- Absolut. Jag är

jättenervös för att de ska gå i strejk. Då kommer NHL-spelarna hem och drar fulla hus i elitserien, men sen sticker de tillbaka igen och under det här året får de unga spelarna stå tillbaka och missar ett mycket viktigt år i sin utveckling. De platsar inte i

a-laget och får inte spela i juniorlaget. Blir det NHL-strejk kommer svensk hockey att backa två år innan vi kommer tillbaka igen.

Plötsligt vänder sig en man om vid bordet bakom:

- Tjena Börje! Du hade behövts i det där laget.

- Nja, de klarar sig nog ändå.

- Jamen, de gör ju inga mål, säger mannen.

Det visar sig att beundraren heter Sixten Colombus, 51-årig romer från Kista.

- Jag har haft honom som idol sen jag var så här liten, säger Colombus efter intervjun och måttar en meter över marken.

- Berättade han om Canada Cup 1976. Jag försökte lyssna, undrar Colombus nyfiket och plirar med ögonen.

Det är klart vi kom in på Canada Cup 1976 - den första riktiga turneringen med alla NHL-proffs i landslagsuniform.

Ni kan historien: i den första matchen, Sverige-USA, gled Börje Salming ut på isen för presentation och hela Maple Leafs Garden exploderade. Salming var tillbaka i sin hemmaarena. Den stående ovationen ville aldrig ta slut, BJ, som han kallades där borta, körde runt varv efter varv på isen och svenskarna på plats fick tårar i ögonen.

- Innan jag gled ut trodde jag att de skulle bua ut mig. Efter ett tag där ute tyckte jag det blev lite pinsamt.

Vinner Sverige i morgon spelar man semifinal i Toronto mot Kanada på lördag och då kommer det att spekuleras i om Mats Sundin kommer att få ett likadant mottagande.

- Jag vet inte, men han får säkert ett bra mottagande. Han är Torontos guldklimp. Sudden är mycket större där än vad jag var.

Kanske i Toronto, men inte i Sverige. I december 2001 fick Sportbladets läsare rösta om vem som var den störste svensken i NHL genom tiderna. Salming vann överlägset med 44,1 procent av rösterna (Forsberg fick 27,6, Sundin 13,8).

- Jag tror inte jag skulle vinna i dag. Det skulle Foppa eller Sudden...eller Lidström. Jag bildade backpar med honom i Canada Cup 1991 - skitbra kille.

Som Börje Salming.

Autografjakt på Börje...

Plötsligt upptäcker Börje att han håller på att missa tiden hos sjukgymnasten. Han får bråttom men stoppas av Sixten och hans kompisar. De måste ju ha autografer när de nu äntligen fått träffa sin idol. Servetter, papperslappar, ja till och med en tjugokronorssedel åker fram.

Dessutom vill fotografen Gustav ta sina bilder utomhus och två minuter senare kommer en 53-åring med en låsning i ryggen joggande tillbaka genom entrén.

Mannen med tjugokronors-

sedeln har nu hittat en hundralapp och vill ha autografen på den i stället - Börje Salmings namnteckning duger inte på småpengar.

- Jag är snart tillbaka. Vi tar det då, säger Salming och joggar spänstigt vidare genom sjukhuskorridorerna.

53 år och med en låsning i ryggen - det vore väl fan om inte några fullt friska Tre Kronor-stjärnor i 30-årsåldern kunde "åka genom sargen" i kväll.

Johan Flinck