Stort fiasko för Tre Kronor

Sämsta World Cup/Canada Cup någonsin

HOCKEY

Stockholm

World Cup tog slut redan innan det roliga började.

Tre Kronor åkte ut i kvartsfinalen mot Tjeckien efter 1-6 i Globen.

- Det var tråkigt att sluta turneringen på det här sättet. Jag hade verkligen sett fram emot att få spela i hemma i Toronto i Kanada, sade en mycket besviken Mats Sundin.

I och med förlusten missar den gyllne generationen, med Mats Sundin, Peter Forsberg, Nicklas Lidström, Tommy Salo, Markus Näslund med flera, festen i Nordamerika.

Dit åker i stället Tjeckien, som troligen möter Kanada i semifinal. Och man gör det välförtjänt. Med en säker defensiv, storspelande målvakt (Tomas Vokoun) och en grym effektivitet blev segern till slut mycket enkel.

- De var bättre på allt, de hade bättre ben, de var bättre mentalt och vann helt rättvist, sade Sundin, Tre Kronors lagkapten.

I den första perioden var Sverige utspelat.

I den andra perioden utbuat sedan Tjeckien gjort 3-0 efter 16.08.

Men det var ändå en period som Tre Kronor bjöd upp till lite kamp, som publiken så gärna ville se.

I den första sköt Tre Kronor nämligen bara fyra skott, varav 50 procent kom under de första 18 sekunderna med Mats Sundin, Fredrik Modin och Daniel Alfredsson på isen.

Det var bara förstakedjan som under några enstaka anfall fick fast pucken i Tjeckiens zon.

Tjeckiens båda mål kom efter svenska misstag vid egen blå linje.

Vid 0-1 missade två spelare tacklingen på Patrik Elias och det gav Tjeckien ett tre mot två-läge som utnyttjades snyggt. Målskytt: Martin Straka.

Vid Tjeckiens 0-2 missade Marcus Ragnarsson passningen strax innanför egen blå linje, vilket gav två mot en-läge och Martin Havlat slog snyggt in pucken i öppet mål.

Till den andra perioden hade förbundskapten Hardy Nilsson ändrat om i tre kedjor och två backpar. Det blev en injektion - i ungefär tolv minuter.

Under den tiden snurrade Sverige friskt i tjeckernas zon och hade ett par, tre bra lägen för mål. Henrik Zetterberg och Marcus Nilsson var nära att sätta den så viktiga reduceringen till 1-2. Peter Forsbergs lobbpuck var kanske den hetaste chansen men pucken slogs bort med handen i målgården av en tjeckisk back.

Foppa protesterade, men till ingen nytta. Och i den vilda jakten på ett mål chansade backen Jens Öhlund framåt, tjeckerna bröt vid blå, satte full fart mot mål och två mot en satte Marek Zidlicky 3-0 bakom en chanslös Mikael Tellqvist.

Den desperata måljakten fortsatte i den tredje perioden, men avslutningarna var tama och när Radek Dvorak satte 4-0, med en spelare mindre på isen, tog buropen ny fart.

Buandet accelererade ytterligare efter Milan Hejduk gjort 5-0 bakom en chanslös Tellqvist, som åter ställdes inför ett friläge.

Toms Holmström reducerade 3,31 kvar av matchen, men det var så dags...

Hardy Nilsson tog ut Tellqvist och chansen med sex spelare, men utan resultat.

Hejduk slog sedan in sexan i öppen kasse.

För Mats Sundin och de andra är festen nu över, och nu väntar en oviss höst.

- Jag har ingen aning vad som kommer att hända nu, det beror på lockouten. Den enda planeringen jag har haft var att fortsätta spela World Cup i Kanada, sade Sundin.

För Hardy Nilsson var förlusten ännu ett bakslag. Den svenske förbundskaptenen har visserligen tagit medalj i fyra VM-turneringar i rad, men han har aldrig vunnit något stort. Enda gången han stått som segrare är i Sweden Hockey Games, en B-turnering i sammanhanget.

I sitt första World Cup har Nilsson haft tillgång till de bästa råvarorna som svensk hockey kan erbjuda. Men han har inte hittat den rätta mixen bland formationerna och det är bara kedjan med Modin, Sundin och Alfredsson som fungerat.

Superstjärnor som Peter Forsberg och Markus Näslund har inte alls kommit upp i sin normala standard och som gjort dem till fruktade målmaskiner i NHL.

Forsberg kom visserligen dåligt tränad till WC-spelet efter en magmuskeloperation i somras och är till viss del ursäktad. Men Näslunds mållösa turnering förbryllar, Vancouvers skyttekung verkar inte trivas i Tre Kronor där han saknat självförtroende.

På backsidan har det heller inte fungerat med många individuella misstag.

Sveriges placeringar i Canada Cup/World Cup

Stig Lindmark/TT