”Jag har varit sorgligt dålig”

Peter Forsberg självkritisk och besviken efter fiaskot

HOCKEY

Stockholm

En efter en kom förlorarna ut från omklädningsrummet.

Besvikna, med böjda huvuden tog Peter Forsberg, Mats Sundin och Markus Näslund emot den internationella pressen. Den givna frågan var: "Hur kunde det gå så här? "

- Jag vet faktiskt inte, säger Forsberg och tittar ner i golvet.

- Vi gjorda en av våra sämsta matcher, och jag förstår om folk var besvikna, det är bara att beklaga. Samtidigt var Tjeckien bra, dom spelade smart medan vi strulade bort pucken flera gånger i mittzon och gav dem bra lägen. Det var inte kul för "Tellan" (Mikael Tellqvist) att stå i kväll.

Peter Forsberg vill inte rangordna förlusten, men besvikelsen är enorm:

- Jag hade helt klart räknat med att spela fler matcher i World Cup. Något annat fanns bara inte, men så gör vi en riktigt bedrövlig match.

Forsberg började tillsammans med Jörgen Jönsson och Markus Näslund. Men samarbetet mellan Forsberg och Näslund har inte fungera under hela turneringen.

Efter den första perioden och med 0-2 i baken vaskade förbundskaptenen Hardy Nilsson om i formationerna. "Foppa" fick då ta plats med Henrik Zetterberg och Samuel Påhlsson och det blev lite bättre fart.

- Jag tyckte vi kom tillbaka bra i andra, men det var en ruggig uppförsbacke med 0-2. Vi hade väl några chanser, men det kändes som om isen var en meter djup där ute, fortsätter "Foppa".

Forsberg hade inte de bästa förberedelserna inför World Cup. I maj opererade han en magmuskel och tvingades vila länge. Han hade bara ett par veckors lättare träning i kroppen innan turneringen började.

Det märktes också ute på isen.

- Jag har varit sorgligt dålig, säger han, som vanligt självkritisk.

Forsberg, Sundin, Näslund med flera har redan fyllt 30 och man hade kallat World Cup för "Det sista slaget". Men att den bästa svenska hockeygenerationen någonsin aldrig mer kommer att spela i samma landslag vill inte Foppa ställa upp på.

- Jag ska i alla fall inte sluta i morgon, säger Forsberg och bjuder på ett snett leende.

- Och jag tror absolut inte att det här var sista gången tillsammans med dom andra i landslaget.

"Foppa" har under hela sommaren sagt att han ska besluta sig om framtiden efter World Cup. Ännu ett år i NHL eller flytta tillbaka och spela med Modo i elitserien.

Slutet kom tidigare än han hade väntat och han behöver mer tid på sig.

- Det beror lite på hur det blir med lockouten där borta. Mer vill jag inte säga just nu. Jag måste få några dagar på mig, säger Forsberg och lämnar Tre Kronors omklädningsrum.

Kanske för sista gången.

Stig Lindmark/TT

ARTIKELN HANDLAR OM