Så hånas Tre Kronor av experter i Kanada

"Svenskarna hade inte ett rätt på hela matchen"

HOCKEY

TORONTO

Tre Kronor må hånas från alla håll och kanter efter fiaskot i World Cup – men Kanada skrattar inte.

Kanada tycker mest synd om svensk ishockey.

Och nu får det gamla 1–3–1-systemet skulden igen

En hel generation av svenska ishockeystjärnor gick förlorad när några av Elitseriens tränare började införa den extrema styrspelshockeyn i början av 1990-talet.

Den teorin framförde en expertpanel i kanalen The Sports Network några timmar efter 6–1-smällen mot Tjeckien.

Rod Smith, Gord Miller och Glen Healey menade:

– Svenskarna började tidigt att spela med ”the trap”. Well, the trap is crap!

Förbjöds leka hockey”

– Spelsystemet spred sig långt ner i åldrarna och ungdomarna förbjöds att leka ishockey och utvecklas individuellt. De skulle hålla sig inom systemets ramar, och det får svensk hockey betala för nu. Det kommer inga nya stjärnor som kan tänka självständigt och bryta mönstret. Funkar inte systemet klarar inte spelarna av att improvisera.

Tragikomiskt nog får alltså gamla djurgårdstränare som Lasse Falk och Putte Carlsson, de två som införde 1–3–1 i svensk hockey, indirekt skulden för att Tre Kronor misslyckas internationellt idag.

TSN:s experter konstaterade sen bara torrt att Tre Kronor har floppat igen, vilket laget oftast gör när förhoppningarna är höga, och att Sverige inte ens har tagit medalj i de åtta senaste junior-VM.

Bob McKenzie, som är respekterad för sitt kunnande inom internationell hockey, valde att inte se gårdagsresultatet som en sensation:

Fyra raka misslyckanden

– Sverige har misslyckats i fyra raka proffsturneringar – 96, 98, 02 och 04. Låt oss hellre fokusera på Tjeckien – de spelade som ett lyckligt, sammansvetsat lag i Stockholm. De blir ett allvarligt hot mot Kanada om lagen möts i semifinalen.

Överhuvud taget valde de flesta att låta sig imponeras av tjeckerna.

Men förvåningen över att de svenska stjärnorna inte presterade bättre sken i ändå igenom.

Greg Millen på tv-kanealen CBC konstaterade:

– Svenskarna hade inte ett rätt på hela matchen...jo, kanske i det allra första bytet. Peter Forsberg kan omöjligt ha varit hundraprocentigt frisk. Och var Markus Näslund hållit hus vet jag inte. Han gjorde inte ett mål på fyra matcher.

Hans kollega Don Wittman:

– Efter denna generande insats kommer nog inte de svenska spelarna att vilja läsa tidningarna. Jag vet hur hårt kritiserade de blev efter förlusten mot Vitryssland i OS 2002, och pressen lär inte bli snällare nu.

Bisittaren Sean Burke, som kritiserat sina svenska målvaktskollegor genom turneringen, menade att Mikael Tellqvist inte kunde lastas för förlusten mot Tjeckien.

– Det var inte hans fel att utespelarna kom fel i varje sitaution, sa Burke.

Peter Wennman