Klubbledarna: Avgå Hardy

Percy Nilsson: Avgå Hardy, resten - kom hem Frölundabasen: Fegt att åka dit och gömma sig

1 av 3 | Foto: LASSE ALLARD
STACK TILL AMERIKA Hardy Nilsson åkte till Kanada för att se finalen i World Cup. Nu får han och hockeyförbundet kritik av tunga namn på hemmaplan.
HOCKEY

Samtidigt som debatten rasar i Sverige är ishockeyförbundets högsta ledning i Nordamerika.

- Tycker att det är fegt att åka dit och gömma sig undan kritiken, säger Frölundas ordförande Mats Ahdrian.

- Hardy ska först och främst ställa sin plats till förfogade. Resten måste komma hem från semestern och ta tag i landslagets problem, säger Mif:s ordförande Percy Nilsson.

Efter Tre Kronors fiasko i World Cup - förnedrade i kvartsfinalen mot Tjeckien - valde förbundsledningen att åka över till Nordamerika för att följa slutspelet på plats.

Förbundskapten Hardy Nilsson, landslagschefen Claes-Göran Wallin, general managern Michael Englund och marknadschefen Patrik Wigelius åkte redan i torsdags och ordföranden Christer Englund lämnade Sverige i går och flög till Toronto via Amsterdam.

"Får inte gömma sig"

Samtidigt rasar debatten kring Tre Kronor på hemmaplan.

- Förbundet är inne i en djup kris och då drar ledningen iväg och ser på ishockey. Nej, den borde ha stannat hemma och lagt upp en plan för framtiden, säger Mats Ahdrian.

- Att sedan förbundskaptenen inte vill uttala sig är givetvis inte bra. Han om någon borde vara tillgänglig. I det här läget får man inte gömma sig.

Percy Nilsson är av samma uppfattning.

- Det här är ett jättemisslyckande och att sedan alla åker över till Nordamerika" Jag fattar inte. Vad gör Hardy Nilsson där till exempel? Han har väl inga uppdrag där borta?

"Förbundet är svagt"

- Nej, är Hardy Nilsson en klok man borde han direkt ställa sin plats till förfogande. Han måste själv inse att han misslyckats. Sedan är det upp till förbundsledningen att avgöra om han ska stanna eller inte.

Mats Ahdrian är kritisk till förbundet.

- Det verkar rörigt i organisationen och det var det redan innan World Cup. Jag tycker att förbundet är svagt som det är just nu. Det pratas en massa, men det händer liksom ingenting, säger Frölundas ordförande.

Percy Nilsson fortsätter:

- Huvuden måste rulla om Tre Kronor och förbundet ska få tillbaka sin trovärdighet. Folk måste se att det händer någonting, att det görs någonting. Annars är de väldigt illa ute.

Mats Ahdrian tror att misslyckandet i World Cup och ledningens agerande kan vara en fara för förbundets framtid.

- Klubbarna håller på att bli starkare än förbundet och det är allvarligt. För förbundet. Jag säger inte att det är så än, men snart kanske Färjestad, HV 71, Frölunda och andra föreningar tar kommandot, säger Mats Ahdrian.

Klubbarna kan ta över

I slutändan kan det innebära att förbundet inte bestämmer själv över sitt landslag.

Att det blir precis som i Nordamerika att klubbarna tar makten och släpper spelarna till landslaget bara när det behagar.

Som till World Cup och OS.

- Vi kan inte ha ett förbund som bakbinder oss och inte pratar med oss. Tycker att vi fått rätt bra dialog med Torgny Bendelin, som är junioransvarig, men ledningen för a-landslaget är inte intresserat av att höra på våra åsikter.

Mats Ahdrian fortsätter:

- Tre Kronor har till exempel ett spelsystem som inget lag i elitserien har. Är det verkligen klokt? Jag är inte så kunnig, men i mina öron låter det inte bra.

Percy Nilsson och Mats Ahdrian förväntar sig att ledningen i förbundet snart landar i Sverige igen.

Båda kräver förklaringar.

Och förändringar.

De är med på semesterresan

Patrik Thornéus