”Det är fel att skylla på Hardy”

Mats Sundin om World Cup, NHL och Elitserien

HOCKEY

Nu talar Tre Kronors lagkapten Mats Sundin ut om fiaskot i World Cup för första gången.

Och kommenterar kritiken från sin gamle tränare Lasse Falk, som påstod att Sudden var otränad och klev rakt från golfbanan och ut på isen i World Cup.

- Men han har inte en aning om hur jag tränar. Jag tog bara ledigt två veckor i sommar och har aldrig tränat hårdare, säger Mats Sundin.

Foto: CALLE TÖRNSTRÖM
AVVAKTAR Det blir ingen elitserie för Mats Sundin - inte före jul i alla fall. Den svenske stjärnan avvaktar om det blir spel i NHL.

När elitserien nu drar igång är de flesta stjärnorna från World Cup-laget spelklara för sina gamla svenska klubbar.

Peter Forsberg och Markus Näslund i Modo och Daniel Alfredsson i Frölunda.

Men djurgårdsfansen får vänta på besked från den svenske lagkaptenen Mats Sundin.

- Ja, jag kommer att ta ledigt den här hösten, nu då jag får mer än bara ett par månader på mig att vila. Det har varit många och långa säsonger i flera år nu och jag känner att det här är ett bra tillfälle. Det är skönt att få ett mentalt avbrott från hockey. Det är framförallt det jag tror jag behöver. Fysiskt känner jag mig däremot hur bra tränad som helst.

Det tyckte inte din gamle djurgårdstränare Lasse Falk. Hur reagerar du på den typen av kritik?

- Jag tog inte åt mig alls. Det är bara Lasse Falk som spekulerar. Han tränade mig det år jag spelade i Djurgården för fjorton år sedan, men han har ingen aning om hur jag tränar idag. Jag tyckte det funkade bra för mig i World Cup. Personligen tyckte jag det var kul att spela och i slutspelet i NHL i fjol gick det kanonbra.

Avvaktar NHL

Nu är du tillbaka i Toronto. Hur länge stannar du där?

- Jag kommer nog att vara här större delen av hösten och avvakta om det hinner bli någon säsong i NHL eller inte. Samtidigt ska jag styrketräna och vi är ett stort gäng som kommer att vara på is tillsammans. Jag ska försöka vara i toppform när det är dags för hockey igen.

Men om hela säsongen ställs in?

- Då måste jag naturligtvis spela någonstans. Är inte säsongen igång efter jul, då är Djurgården det enda alternativet i Sverige. Om jag är välkommen.

Foppa i Modo - stort

Är du förvånad att så många svenska NHL-spelare redan är hemma?

- Nej, det betyder ju mycket för spelarna att hålla igång. Det är bra att den möjligheten finns. Och jag såg just på sportnyheterna här i Toronto att Peter Forsberg skrivit på för Modo i vinter. Det är stort för hockeyn hemma i Sverige. Det kommer att bli ett jäkla drag.

Det har varit en häftig debatt i Sverige efter World Cup. Hur har du uppfattat den?

- Det blir ju så då inte laget presterar vad alla förväntat sig. Det ska vara så också på den här nivån och vara höga krav på ett sånt lag som vi hade. Vi spelade inte upp till vår kapacitet.

Varför inte?

- Jag tycker som jag sa efter matchen. Vi var för dåliga utan puck och det lös igenom under hela turneringen. Det var för dåligt försvarsspel och det gäller alla i laget.

Tycker du att Hardy ska avgå?

- Nej, det tycker jag inte. Det vore fel att skylla på en enda person. Hardy är trots allt inte på isen. Där är det spelarna som bestämmer vad som händer. Och jag tycker inte kritiken varit riktigt rättvis. Jag tycker inte att Tre Kronor gått så illa som kritiken vi fått. Vi har haft väldiga framgångar i VM-turneringarna.

Men vi har förlorat två kvartsfinaler i rad med Hardy, med de bästa landslag vi kunnat ställa på isen?

- Det är klart att vi måste lyckas bättre med de lag vi haft. Vi har inte spelat tillräckligt bra med tanke på de lag som vi haft på papperet. Samtidigt har alla andra också sina drömlag. Men det är tråkigt att vi inte kommer upp till den kapacitet som vi har.

Kan bli otroligt bra VM

- Men det kommer fler turneringar. Skulle hela säsongen i NHL bli inställd kan det bli ett VM till våren med otroligt bra spelare. Då får vi chansen till en snabb revansch.

Är du med då?

- Det ligger lite för långt fram i tiden för att jag ens ska ha hunnit tänka på det ännu. Vi får se vad som händer. Det enda jag tänker på just nu är att träna bra och försöka vara i bättre form än någonsin då det är dags att börja spela hockey igen.

Så efter jul ser vi dig på isen igen?

- Ja, blir det inget spel här innan dess, måste jag igång och spela igen.

Mats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM