Hardy Nilsson sparkad i dag

Fiaskot i World Cup tvingade förbunds- kaptenen att avgå

HOCKEY

På torsdagen kom beskedet: Hardy Nilsson får sparken.

Fiaskot i World Cup tvingar Tre Kronors förbundskapten att avgå.

– Jag har bestämt mig för att inte kommentera någonting överhuvudtaget, säger en mycket fåordig Hardy Nilsson till aftonbladet.se.

Landslagschefen Claes-Göran ”Myggan” Wallin tar över tills vidare.

Kickad Hardy Nilsson får sparken och landslagschefen Claes-Göran ”Myggan” Wallin kommer ha den övergripande rollen medan laget i landslagsturneringarna kommer att coachas av elitserietränare.

Det har stormat rejält kring Tre Kronor i allmänhet - och Hardy Nilsson i synnerhet efter den förnedrande 1-6-förlusten mot Tjeckien i World Cup-kvartsfinalen.

Den svenska förbundskaptenen har fått utstå svidande kritik från media, ishockeyexperter, flera klubbledare och många supportrar - men Hardy har hela tiden sagt att han ville fullfölja sitt kontrakt som gällde fram till våren 2006. Nilsson har varit förbundskapten sedan hösten 2000, första säsongen parallellt med tränarjobb i Djurgården. Han var också coach för Tre Kronor i VM 2000.

För starka reaktioner

Svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund uttalade direkt efter Tjeckien-matchen sitt stöd för Nilsson men reaktionerna utifrån blev till slut för starka.

Klockan 15.30 på torsdagen höll förbundsledningen presskonferens - ämnet var Tre Kronors framtid - och man meddelade att landslaget går vidare utan Hardy Nilsson.

Radiosportens ishockeyexpert Lars-Gunnar Jansson var inte överraskad över att Hardy Nilsson fick sparken.

– Det var inte förvånande eller heller något sensationellt scenario. Det är klart att förbundskaptenen har en stor del i de uteblivna framgångarna, bland annat i World cup, säger han till TT.

Vad gjorde Hardy Nilsson för några fel under World Cup?

– Det laget hade så kolossalt bra spelare, sannolikt det bästa Tre Kronor jag sett, men ändå spelade man ett väldigt osvenskt spel, det var möjligen någon avart av transatlantiskt spel.

Vem vill du se som efterträdare?

– Spontant så har jag ett namn, Bo ”Kulon” Lennartsson (för närvarande assisterande sportchef i Färjestad). Det är någon som står för helheten och kan svensk ishockey ända från juniorbiten. Han har varit utomlands och har en gedigen kunskap.

”Hardy har levererat bra resultat

Svenska Ishockeyförbundets ordförande Christer Englund sade att Nilsson inte får sparken för de sportsliga resultaten.

– På den sportsliga sidan så visst har Hardy levererat bra resultat, när det gäller budbärarrollen av varumärket tycker vi att han har brustit. Förtroendet för Tre Kronor är naggat i kanten, sade Englund.

Förbundet ska ha klart med en ny förbundskapten senast till VM i Wien nästa vår. Tills dess kommer landslagschefen Claes-Göran ”Myggan” Wallin att ha den övergripande rollen medan laget i landslagsturneringarna kommer att coachas av elitserietränare.

Fakta: Hardy Nilsson

Pierre Bokvist, TT