Lill-Honken räddade Brynäs

”Det ser bättre ut nu”

HOCKEY

Hoppet lever i Gävle.

Inför matchen mot Malmö krävdes minst två poäng för att Brynäs inte skulle tappa mark i täten av kvalserien.

Det blev tre.

Tacka Johan ”Lill-Honken” Holmqvist för det.

Foto: Bildbyrån
Avgjorde. Malmö–Brynäs stod och vägde – då avgjorde Björn Danielsson. 3–1-målet efter 11.28 i tredje perioden blev matchvinnande.

Ett rejält skakat Brynäs reste till Malmö efter det öppna bråket mellan tränaren Wayne Fleming och stjärncentern Mikael Wahlberg, som överraskande lämnats utanför laget.

På spel i isstadion stod tre extremt viktiga poäng i jakten på förnyad elitseriestatus – både för klassiska Brynäs och Percy Nilsson-bygget Malmö.

Drama blev det – med Brynäs som vinnare. Peter Andersson gav Malmö ledningen med 1–0 tidigt i den andra perioden, men Brynäs vände och vann.

”Det var aldrig nån fara”

– Målet kom ganska tidigt och det var långt kvar så det var aldrig någon fara, säger Brynäs assisterande tränare Tomas Jonsson till TT.

Jacob Johansson sköt 1–1 (4.36) och Peter Sachl ordnade 2–1 (10.37) i mittperioden – två mål som såg till att Gävle-laget gick in till de sista 20 minuterna i ledning.

Malmö saknade inte chanser att ta sig in i matchen igen, men Johan "Lill-Honken" Holmqvist storspelade i Brynäs-målet. Avgörandet kom efter 11.28 – med Björn Danielsson som stor hjälte. 3–1-målet blev matchvinnande.

Tvingade att ta två poäng

– Läget ser bättre ut nu än före matchen. Vi hamnade i ett taskigt läge och ett minimum var att ta två poäng här nere. Vi hade gett oss den på att göra en bra bortamatch, säger Jonsson.

Toppdramat tätnar nu allt mer: Skellefteå toppar på 13 poäng, före tvåan Leksand med 10 poäng, precis som trean Brynäs.

Malmö – fyra med åtta poäng – har endast producerat nio mål på sex matcher i kvalserien och 1–3-förlusten i kväll minskade chanserna till att förnya elitkontraktet drastiskt.

– Gör man bara ett mål på hemmaplan är det svårt att vinna, säger Malmö-tränaren Dan Hobér, väl medveten om det kritiska läget.

– Det är mer eller mindre ett krav att vinna resten. Det är ingen omöjlighet, men svårt.

Oskarshamn–Nyköping slutade 2–6.

Kvalserietabellen

Anders Burström, Rickard Westman