Rundqvist fixade fortsatt VM-fest

3–1-seger mot Ryssland ger hopp

HOCKEY

Nervöst, krampaktigt och ett plötsligt underläge.

Då slog AIK-forwarden Danijela Rundqvist till – och räddade VM-festen.

Sverige vann öppningsmatchen över Ryssland med 3–1 och medaljdrömmen växte.

Den första VM-turneringen för damer i Sverige är tänkt att bli ett blågult party.

Den ska nå sin kulmen i Linköping kommande lördag och då ska Damkronorna ha fixat sin första VM-medalj i historien.

Så är det i alla fall tänkt. Nyckelmatchen mot Ryssland kom direkt och hade kunnat förvandla planerna från fest till pest i stället.

När ett nervöst svenskt lag gick bort sig och släppte in 0–1 efter drygt halva matchen såg det ut som om medaljdrömmen skulle sluta i en mardröm.

Magsårsläge

Det var då Danijela Rundqvist slog till. I nästa byte, 14 sekunder efter det ryska ledningsmålet, slog Rundqvist in kvitteringen på en målvaktsretur sedan Pernilla Winberg först skjutit.

– Det var otroligt viktigt att vi fick hål på ryskorna. Men jag hann aldrig bli orolig, förr eller senare visste jag att vi skulle göra mål, sade Danijela Rundqvist.

Lika cool var inte förbundskaptenen Peter Elander.

– Det var 14 sekunder av magsår!

Anledningen var att det svenska spelet fram tills kvitteringen inte fungerat. Sverige blixtöppnade och Maria Rooth var nära att sätta 1–0 redan efter 25 sekunder. Men efterhand gick det svenska spelet i baklås.

Nervöst

Nervositeten växte hos svenskorna inför 2552 högljudda åskådare i Cloetta Center i Linköping.

– Vi var nervösa. Många i laget är unga och det här var en riktigt viktig match. Första fem minuterna spelade vi riktigt bra, men när det inte hände något så märktes det hur vi började tveka att åka in i situationer, sade Elander.

Därför kom Danijela Rundqvists snabba kvittering så oerhört perfekt.

– Det är klart vi var nervösa. Men spelmässigt släppte det i andra perioden och vi började spela enklare, tyckte hon.

Kvitteringen löste alla nervknutar och bara 1.55 senare sköt Modo-backen Kristina Lundberg 2–1 på ett skott från blå linjen. Även då var Rundqvist på isen.

Vacker slutpunkt

Maria Rooth fastställde sedan med ett vackert mål 3–1 efter 8.42 av sista perioden. Den första VM-matchen på svensk mark slutade lyckligt och Danijela Rundqvist njöt i fulla drag.

– Stämningen var mycket bättre än väntat och det var jättekul att spela, sade hon.

Skyttedrottningen Evelina Samuelsson fick en smäll i huvudet med minuten kvar att spela och fick ledas av isen men även den situationen slutade lyckligt. Samuelsson piggnade snabbt till och ska kunna spela i Sveriges nästa match mot Kazakstan, som rankas som gruppens slagpåse, på måndag. Sedan avslutar Sverige gruppspelet på onsdag mot guldfavoriten Kanada. De två bästa lagen i gruppen går till semifinal. Ett av de lagen lär bli Sverige.

– Ryssland avslöjade en av våra brister och det är att vi har svårt att föra spelet. Men Kanada och USA ska få jobba häcken av sig mot oss. Vi blir för dem det Ryssland var för oss, sade Elander.

Göran Sundberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM