Rond 1 till Färjestad

4–2 efter sent drama i Karlstad

Foto: SCANPIX
Hemmajubel. Färjestads Jörgen Jönsson sköt 4–2 i öppen bur och frälste hemmafansen.
HOCKEY

Rond ett i ”Tidernas finalserie” gick till Färjestad.

Efter stor dramatik.

Jörgen Jönsson slog in avgörande 4–2 i öppen bur.

– Vi ville ha en bra start och det fick vi. Det här var en viktig seger för oss, säger FBK-forwarden Jonas Höglund till TV 4.

Färjestad fick precis den öppning på matchen som hemmalaget önskat – i den första perioden sköt Jesper Mattsson 1–0 (4.59) och i spel i numerärt överläge tätt efteråt ökade Jonas Höglund till 2–0 (7.06).

– Förutom precis i inledningen var vi otroligt fokuserade, säger Färjestad-tränaren Leif Strömberg.

Ledningen i paus gav arbetsro och Karlstad-laget behöll greppet om matchen även i den andra perioden, agerade samlat i styrspelet över hela banan och resolut i egen zon.

Framåt gasades det rejält när läge bjöds – och mitt i perioden producerade Christian Berglunds hyperviktiga 3–0. Jonas Höglund trampade runt på vänsterkanten och hittade Berglund med ett rappt pass in framför Henrik Lundqvist, backhandstöten satt högt bakom Frölunda-keepern.

Kallios mål skapade nerv

Strax efter målet redde Färjestad även ut en lång period i spel fyra mot fem, och tre mot fem – men tätt efter att laget blivit fulltaligt igen sköt Niklas Andersson liv i matchen.

Tomi Kallio slog en sargpass som Andersson snappade upp i mittzon och efter snabb transport kallt snärtade upp i Martin Gerbers närmsta kryss.

– Det kom precis som på beställning. Chansmässigt tycker jag att 0–3 var lite missvisande, sa Frölunda-tränaren Janne Karlsson till TV 4 direkt efter reduceringen.

Daniel Alfredsson tyckte – i det läget – att Frölunda var på rätt väg in i matchen.

– Jag tycker att vi skapade chanser även i första, men var lite slarviga i mittzon. Vi visste att om vi skulle rätta till det så skulle vi få bättre tryck framåt.

Frölunda försökte hela tiden gå framåt i slutronden för att få kontakt, men såg länge ut att misslycka i jakten på reducering.

Med mindre än tre minuter kvar av ordinarie matchtid kom målet som skapade spänning. Tomi Kallio utnyttjade en målvaktsretur från Gerber och tryckte in 3–2-pucken (17.18).

Stephan ”Lillis” Lundh tog strax efteråt även ut Henrik Lundqvist för att trycka på ännu mer. Slutminuterna blev en riktig hockeythriller – med Färjestad som vinnare.

Lagkaptenen Jörgen Jönsson slog in 4–2 i öppen bur.

– Det är klart att det blev lite nervigt, vi visste ju att de skulle komma i tredje, säger Jonas Höglund.

Anders Burström