Malmö på väg att missa elitplatsen

Bara ett mirakel kan rädda klubben

HOCKEY

Malmö är på väg att rasa ur elitserien.

Nu kan endast ett mirakel rädda Percy Nilsson-bygget.

– Tyvärr har det sett ut så här hela säsongen. Killarna försöker, men lyckas inte, säger Malmö-bossen.

Frågan är om det var ett allsvenskt lag som lämnade Leksands ishall klockan 21.30 i kväll?

Med tre omgångar kvar har Malmö fem poäng upp till topptrion Skellefteå, Leksand och Brynäs – och chanserna till förnyad elitseriestatus är nu mest teoretiska.

5 447 i Leksands ishall fick se en typisk kvalseriematch mellan två lag i desperat jakt på en plats i hockeyns finrum – det var tätt, mycket kamp och nerver, nerver, never.

Malmö vände ett 0–1-underläge till ledning 2–1, men tappade matchen igen.

I den sista perioden fixade Mikael Karlberg 3–2 för Leksand i spel i numerärt överläge och sakta, sakta rann minuterna – och elitserieplatsen ? – i väg för Malmö.

Witehall avgjorde i öppen kasse

Chanser fanns, men den lilla extra turen som behövs saknades: Peter Andersson träffade ribban och med bara minuter kvar drog Kim Staal en hård puck i stolpen. I stället för kvittering hoppade Johan Witehall in från utvisningsbåset och släckte matchen genom att lägga in 4–2 i öppen kassse.

Efteråt försökte byggherre Percy Nilsson – som sett sitt Malmö spela i elitserien ända sedan avancemanget den 14 mars 1990 – hålla humöret uppe.

Hoppet lever, enligt Percy.

–Än är det inte helt kört, sa Nilsson till TT.

– Men tyvärr för oss har det sett ut så här stora delar av säsongen, och förra också för den delen. Vi har inte rätta flytet.

Omgångens knall

Knallen i omgången: Nyköping–Skellefteå: 5–3.

Hemmalaget överraskade tabelltoppande Skellefteå och efter 1–1 i den första perioden skaffade sig Nyköping grepp i den andra när Trent Hunter och Daniel Johansson ökade till en 3–1-ledning.

Ett pressat Skellefteå fick hela tiden jaga i underläge – reducerade till 2–3, tappade in 2–4, reducerade igen genom Magnus Wernblom – men åkte på 3–5 i spel i numerärt underläge efter 14.53.

Brynäs tog en ny viktig seger, hemma i Gavlerinken besegrades Oskarshamn med hela 6–1. Efter 3–1 i den första ronden (1–0 Tommi Miettinen, 2–1 Daniel Casselståhl, 3–1 Andreas Dackell) avgjordes matchen definitivt i mittperioden när Mikael Lind och Petr Sachl tidigt ökade till 4–1 och 5–1.

Tabellen

Anders Burström