Damkronorna klara för semifinal

Maria Rooth matchvinnare på nytt

HOCKEY

52–3 i skott efter två perioder – men ändå inga mål.

Då klev Maria Rooth fram som matchvinnare – precis som mot Ryssland.

Med två mål var hon en stor anledning till att Sverige till slut knäckte Kazakstan med 5–1 och fixade en plats i VM-semifinalen.

Det dröjde ända till 17 sekunder in på den sista perioden innan blågult gjorde sitt första mål.

Genom en rejäl tryckare i högra krysset såg Maria Rooth till att släppa spänningarna för svenskorna.

”Vi var aldrig oroliga”

Inom loppet av tolv minuter svarade man sedan för ytterligare tre mål genom Emile OKonor, Rooth (igen) och Gunilla Andersson.

– Vi visste att det skulle lossna förr eller senare och var aldrig oroliga, menar Rooth. De gick nästan på knäna i andra perioden.

25-åringen svarade även för avgörande 3-1 mot Ryssland i lördags.

– Formen känns jättebra och det är förstås roligt att bidra med viktiga mål. Klart att man känner lite extra ansvar när man varit med ett tag, ler hon.

Frida Nevalainen utökade till 5–0, innan Kazakstan överraskande kontrade in en reducering på slutet genom Olga Potapova.

Känner ingen press

Fast det räckte liksom inte – och nu är svenskorna helt klara för fredagens semifinal. Morgondagens möte mot Kanada avgör vilket motståndet blir.

– Nu har vi inte längre någon press på oss, att slå Kanada vore en bonus. Men vi kommer givetvis att göra allt för att vinna, säger Frida.

Efter två perioder hade Sverige skjutit 52 skott mot mål.

Kazakstan tre stycken (!).

På 40 minuter.

Ändå var ställningen fortfarande 0–0.

Inte utan att tankarna gick tillbaka till en viss match för Tre Kronor mot Vitryssland i OS för tre år sedan!

Skillnaden är att det nästan vore en ännu större skräll om damkronorna inte skulle besegra Kazakstan.

Den gamla Sovjetnationen åkte på stryk med hela 0–13 mot Kanada i VM-premiären, vilket säger en del om klassen – även om transatlanterna är storfavoriter till guldet.

Gjorde allt – utom mål

Sverige såg ut att ha power play i stort sett hela tiden – utan att lyckas få in pucken. Laget gjorde i princip allt – utom mål.

Orsaken heter Natalja Trunova, är 23 år och representerar normalt sett klubben DSHNK Almaty i hemlandet.

Trots värsta bombardemanget vägrade hon att överlistas.

– Vi hade pratat mycket om att skjuta högt eftersom deras målvakt ligger mycket och simmar på isen. Men vi gjorde det egentligen inte förrän i tredje perioden, säger Nevalainen.

Förstakedjan med Maria Rooth, Erika Holst och Emelie OKonor skapade tre farliga lägen redan i första bytet – och så fortsatte det.

Trots den närmast pinsamma dominansen var ändå Sverige på tok för omständligt och många gånger för långsamt. När inte ett vilt kämpande försvar hos Kazakstan fick i väg pucken till icing – agerade målvakten hur säkert som helst.

Men i längden orkade inte ens Trunova stå emot det svenska trycket.