Superkedjan bakom Frölunda-segern

Kvitterat till 1–1 i matcher i finalserien

Foto: Bildbyrån
Spikade igen. Superkejdan producerade framåt – och Henrik Lundqvist höll tätt bakåt.
HOCKEY

Superkedjan Daniel Alfredsson–Samuel Påhlsson–Per-Johan Axelsson avgjorde finalrond 2 mot Färjestad.

NHL-trion producerade tre av fem mål.

– Det här var en otroligt viktig seger, sa Frölunda-målvakten Henrik Lundqvist, som höll nollan i 5–0-matchen.

Redan före nedsläpp började dramatiken i Scandinavium, en dryg timme före matchstart slet huvuddomaren Ulf Rådbjer av hälsenan under bollspel på uppvärmningen.

– Jag skulle bara ta ett steg och så small det till. Senan sitter väl någonstans uppe vid knäet. Det smärtar i själen att inte kunna döma, berättar en rödgråten och svårt plågad Rådbjer för TV 4.

Beskedet: Ut med rutinen, in med årsdebutanten och elitseriens yngste domare Sören Persson, 28 år.

Den färske slutspelsdomaren hamnade i hetluften direkt, med två adrenalinstinna, segerhungriga lag. Bland annat hamnade Frölunda-bjässen Ronnie Sundin och Färjestad-tuffingen Sheldon Souray i ett tidigt knytnävsgruff, som resulterade i varsin roughingutvisning.

”Pinka in revir? Vi måste visa att vi finns där”

Direkt visade Frölunda – som kritiserats för att inte agera tillräckligt tufft och resolut – en annan inställning än i finalrond 1 (förlust 2–4).

– Pinka in revir? Nja jag vet inte, men vi måste visa att vi finns där, sa Sundin i periodpausen.

Då hade Frölunda fått precis den start laget önskat:

1–0 (0.38). Frölunda vann en tekning i offensiv zon och pucken hittade ut till Daniel Alfredsson. ”Alfie” vände runt vid sargen och skickade in en puck i trafiken framför Martin Gerber. Sekunden senare exploderade Scandinavium när trissan letat sig in bakom en skymd Färjestad-keeper.

2–0 (16.52). Spelkloke Daniel Alfredsson drev igång en snabb spelvändning där pucken gick från sida till sida – och där Per-Johan Axelsson till slut hittade Samuel Påhlsson med ett hårt diagonalpass in i slottet framför Gerber. Påhlsson drog in 2–0 i krysset.

– Det var härligt att se viljan och intensiteten. Vi fick verkligen igång benen, och vi hade bestämt redan innan att det skulle till ett jäkla jobb för Färjestad om de skulle ta oss, sa Frölunda-tränaren Janne Karlsson.

Efter pausvilan fortsatte Frölunda-dominansen – och matchen utvecklades ett tag till rena rama målfyrverkeriet.

Jörgen Jönsson: Vi spelade dumt

Superkedjan antecknades för sitt tredje mål efter 4.03. I powerplay snappade Samuel Påhlsson upp pucken bakom Färjestad-kassen, Daniel Alfredsson uppfattade vaket målchansen genom att snabbt backa sig till skottläge och projektilskjuta 3–0 i nättaket på den läckra framspelningen.

4–0 dryga minuten senare kändes matchvinnande. I ett nytt powerplay-spel hittade Niklas Andersson en lucka mellan benen på Gerber.

Färjestad-ledningen försökte skrika liv i Karlstad-laget in till den sista perioden, men matchen släcktes helt efter 10.30.

Tomi Kallio slängde i väg en fladderpuck som Martin Gerber billigt släppte förbi sig.

Färjestad-kaptenen Jörgen Jönsson var mycket besviken efter smällen i Göteborg.

– Vi måste spela mycket mer rejält. Jag tycker att vi uppträdde dumt, utan att tänka riktigt.

Daniel Alfredsson - som med sina två mål i kväll nu är upp i tio slutspelsmål – njöt.

– Det här var en mycket bra insats, men det är små marginaler som avgör. Nu fick vi precis den start vi ville och kunde spela i ledning.

Hur är det att spela inför ett sådant publikstöd?

– Det är underbart, vi har en grym publik. Men vi vet att vi måste spela så här bra för att göra dem glada, säger Alfredsson till TV 4.

Anders Burström

ARTIKELN HANDLAR OM